Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Jeseníku vyrábí čokoládu. I s pepřem nebo chilli

Pokud by vás k ní nenavedl poutač, jen těžko byste ji na tomto místě hledali. Vnitroblok za jesenickým náměstím ukrývá čokoládovou manufakturu.

28.3.2017
SDÍLEJ:

Marcel Šos vyrábí ve své manufaktuře v Jeseníku čokoláduFoto: Deník / Petr Krňávek

 Jednu ze čtyř dílen svého druhu v celé republice tu provozuje Marcel Šos.

Malé místnosti dominuje stroj, kterým protéká kakaová hmota.

„Vyzkoušejte,“ dává mi Marcel Šos ochutnat vzorek nové příchutě, kterou právě tvoří.

Poznávám v ní lékořici, chuť, kterou znám od dětství ze žvýkacího pendreku.

Temperování čokolády je závěr výrobního procesu, na jehož začátku stojí kakaové boby.

Připomínají kamínky, které si lidé dávají jako dekoraci do záhonků či květináčů.

Boby musí Marcel Šos přetřídit, nadrtit, zbavit slupek a upražit. Tři dny pak stráví v mlýnku.

„Hmota se musí namlít na mikročástice, aby tekla,“ odkrývá Marcel Šos poklici stroje, který tvoří točící se hrnec s válci uvnitř.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický požár domu: žháře obvinili z vraždy

Chtěl jsem spíš dělat mýdla

Jesenická manufaktura čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů.

„Chtěl jsem tomu dát maximální přidanou hodnotu, co největší podíl lidské práce. Při nákupu polotovarů by mě ovlivňoval trh. Také nejsem závislý na tom, co mi továrna namíchá, a můžu ručit za kvalitu,“ vysvětluje Marcel Šos.

Během našeho půlhodinového rozhovoru stihne ve svém krámku obsloužit několik zákazníků.

Při hovoru s jedním z nich prohodí, že čokoládu vlastně moc nejí. Proč ji tedy vyrábí?

„Chtěl jsem spíše dělat mýdla. Přítelkyně ale má ráda čokoládu, a tak mě nakonec přesvědčila,“ objasňuje dvaapadesátiletý muž, který až do loňska pracoval v cestovním ruchu.

ČTĚTE TAKÉ: Trať do Vidnavy je opět na prodej

Dá se z toho žít

Nejvíce ho baví vymýšlet různé příchutě. Kromě sušeného ovoce se tak v jeho produktech objevil uzený pepř nebo wasabi.

„Mám rád asijskou kuchyni. Líbí se mi, jak Asiaté dovedou kombinovat chutě. Teď chci třeba dělat chilli se solí,“ říká čokolateriér.

Výrobě křupavé pochoutky se věnuje půl roku.

„Není to kšeft, na kterém okamžitě zbohatnete. Věřím, že se z toho dá žít a v budoucnu zaměstnat i nějaké lidi,“ říká.

Za základ považuje neslevit z kvality. „Aby se lidé vraceli a necítili se zrazeni,“ uzavírá majitel manufaktury.

Autor: Petr Krňávek

28.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Draci začali v Opavě dobře, potom ale nezvládli závěr

Ilustrační foto

Sloučenou školu lidé nevzali za svou, usiluje o lepší pověst

Město strážníkům přidá na výplatě. A stále hledá nové

O zvýšení platů městských strážníků rozhodli šumperští radní. Budou dostávat o tři tisíce korun více než dosud. Město si tak chce městské policisty udržet a také nabrat nové lidi. To se zatím nedaří.

Senior v zatáčce sestřelil Alfu Romeo

Dvě auta se střetla v úterý 17. října po osmnácté hodině mezi obcemi Zábřeh a Rovensko.

VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou

Mimořádně komplikovaným úkolem je vyproštění havarovaného autojeřábu z hrany dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Ani pátý den po nehodě práce ještě nezačaly.

Škola v Jeseníku začala učit polštinu. Zájem je velký

Ze dvou stran jej obklopuje Polsko, přesto se žáci z Jesenicka neměli možnost jazyk svých sousedů naučit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení