S lidmi popíjejícími alkohol se obyvatelé a návštěvníci města běžně setkávají třeba na autobusovém nádraží. „Vysedávají nám tady hned za rohem, vedle kina. Ne, že by někoho napadli, ale doslova se tam roztahují. Slušní lidé, si chtějí si na lavičky sednout, nemůžou," popsala situaci prodavačka v nedalekém krámku.

Ve městě se vyskytují též případy žebrání. Lidé loudící peníze se pohybují například u obchodního centra v Dukelské ulici vedle jesenického koupaliště.

„Byla jsem toho konkrétně také svědkem. Volala jsem městskou policii, protože ti lidé obtěžovali všechny kolemjdoucí tím, že jim mají přispět nějakou částku," řekla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Jeseničtí zastupitelé proto schválili vyhlášku, která na další místa rozšiřuje zákaz pití alkoholu. Ve stejných lokalitách zavádí zákaz žebrání.

Tyto aktivity budou od druhého červencového týdne zakázány například v centru města, na náměstích Hrdinů a Svobody, autobusovém a vlakovém nádraží, na sídlišti Lipovská či v okolích nákupních center.

Při tvorbě protižebrácké vyhlášky se Jeseničtí inspirovali normou, která od roku 2012 platí v Olomouci. I přes zákaz však se však lze v hanácké metropoli s lidmi prosícími o peníze běžně setkat. Jeseničtí jsou si limitů přijaté normy vědomi.

„Vyhláška je primárně nástrojem pro městskou a státní policii, aby mohla zakročit. Druhou stránkou je její vynutitelnost a vymahatelnost. Jde o to alespoň ty jevy potlačit," řekl místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Žebrání se díky rozšíření vyhlášky navíc zařadí mezi přestupky, kvůli kterým bude možné problémovým lidem zakázat v Jeseníku pobytu. Zákaz pobytu v obci lze udělit člověku při opakovaném páchání některých přestupků v případě, že v daném místě nemá trvalé bydliště. Jesenická radnice k tomuto kroku zatím sáhla v jednom případě.

„Zákaz pobytu ve městě na dobu tří měsíců bychom chtěli využívat více, než tomu bylo v minulosti," sdělil starosta Jeseníku Adam Kalous.

Možným zákazem žebrání se letos v březnu zabývali také šumperští radní. K restrikcím nakonec nepřistoupili.

„Na řešení zákazu žebrání se liší i názor Ministerstva vnitra a Veřejné obhájkyně práv. Zatímco ministerstvo připouští regulaci žebrání formou vyhlášky, kterou schvalují zastupitelstva, ombudsmanka je v zásadě proti jakémukoliv omezování svobodného pohybu a konání občana," uvedla tehdy Romana Drásalová z právního oddělení šumperské radnice.

Radní navíc shledali, že vyhláška by musela obsahovat celou řadu výjimek. Neměla by se například týkat studentů maturitních ročníků, kteří v šumperských ulicích vybírají peníze při takzvaném posledním zvonění. Neměla by také omezit různé pouliční muzikanty.