„Jsem ředitelkou od roku 2009 a již můj předchůdce volal po výměně oken. Usilujeme o to okolo deseti let," řekla ředitelka školy Silvie Pernicová.

S výměnou oken začnou pracovníci stavební firmy třetího února. Později se pustí také do zateplení pláště budov. „Do parády" si vezmou tři panelové stavby: dva objekty internátu a samotnou školu. Práce se vyhnou pouze tělocvičně.

Vedení školy se s realizační firmou dohodlo na takovém postupu prací, aby výměna oken zasáhla fungování školy co nejméně. Přesto se ale například žáci ubytovaní na internátu budou muset na několik dní přestěhovat do jiné místnosti.

„Máme naštěstí možnost, že můžeme žáky v rámci volných ubytovacích kapacit přesunout. Bude to ale v minimálním rozsahu, týkat se to bude třeba jednoho týdne. Naší snahou je, aby to žáky postihlo co nejméně," řekla ředitelka Pernicová.

Práce vyjdou na zhruba dvacet jedna milionů korun. Investorem je zřizovatel školy, Olomoucký kraj. Jedenáct a půl milionu korun získá z dotací.

Potravinářská škola není jedinou v regionu, kde je nutné rekonstrukci zvládnout v průběhu školního roku. Zateplením v těchto dnech prochází i dvě budovy základní školy v Javorníku. Část žáků kvůli tomu měla mimořádné týdenní prázdniny.