„Jednou z možností bylo původní kašnu opravit, ale zůstala by nefunkční. Podle podmínek památkářů je tedy možné zhotovit repliku, náklady budou zřejmě v řádu statisíců korun," sdělil tajemník šumperské radnice Petr Holub.

Obnova památkově chráněného vodního prvku naváže na plánovanou revitalizaci parku u Barborky i přilehlých ulic. Na tento záměr již radnice dostala dotaci z evropských peněz. Povrchové práce začnou až za několik měsíců, nejdřív totiž musí v lokalitě dokončit vodaři a plynaři výměnu rozvodů.

Zásahy do zeleně v parku by neměly být nijak razantní jako například ve Smetanových sadech. „Počítá se především s obnovou cest a vybudováním nových pěšin, výměnou osvětlení i mobiliáře. Daleko větší náklady než práce v parku bude představovat oprava ulic Kozinovy, Terezínské a Puškinovy," sdělila Eva Mičkechová z šumperské radnice.

Radnice chce nejen vyměnit povrch ulic, ale také z nich odstranit chodníky a naopak přidat pruh pro cyklisty. „Ve zmíněných ulicích bude platit dopravní režim obytné zóny a rychlost aut bude omezena na 20 kilometrů v hodině. Na změnu režimu budou motoristy upozorňovat bezpečnostní zpomalovací pásy," vysvětlil projektant Luděk Cekr.

Jiráskovy sady byly založeny na konci 19. století na místě zrušeného hřbitova, původně nesly název Hřbitovní park. Později byly přejmenovány na Schillerův park. Poslední rekonstrukční práce se v této lokalitě prováděly v roce 1978. V Jiráskových sadech roste mnoho kvalitních a vzácných dřevin. Nejmohutnějším stromem je jírovec, jehož obvod kmene dosahuje 420 centimetrů.

Na celý projekt obnovy Jiráskových sadů a přilehlých uliček v historickém jádru města radnice přispěje zhruba dvěma miliony korun ze svého rozpočtu, zbytek nákladů pokryje desetimilionová dotace.