„Za posledních 24 hodin nebyl ani jeden z testovaných vzorků v Olomouckém kraji pozitivní,“ informoval v úterý odpoledne hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Zůstalo tedy 38 potvrzených případů, z toho 31 v uzavřené oblasti

„Skvělá zpráva? Nedělají se odběry,“ reagoval starosta Litovle Viktor Kohout. Lidé, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženým, jsou v napětí.

„Cítím kolem sebe, že je spousta lidí, kteří velmi netrpělivě čekají na odběr a třeba ten jejich zdravotní stav není dobrý, ale může to být chřipka. Jsme ve spojení s hejtmanem a situaci řešíme,“ dodal starosta.

Výroba roušek v Moravském divadle Olomouc, 16. 3. 2020
Olomouc šije roušky. Zapojila se už divadla, univerzita i skauti

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Klasická chřipka stále řádí

Sezona akutních respiračních infekcí, včetně chřipky, na Olomoucku stále ještě neodezněla. Poslední čísla za minulý týden nevypovídají o citelném poklesu. Nemocnost v okrese Olomouc činila 1924 případů na 100 tisíc obyvatel.

Hejtman Ladislav Okleštěk (uprostřed) jednal se zástupci nemocnic o nonstop pohotovosti v uzavřené zóně. Na snímku vpravo ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.
V uzavřené zóně na Olomoucku bude fungovat nonstop pohotovost

Laboratoře testují na plné obrátky

Fakultní nemocnice Olomouc odpoledne ujistila, že vyšetřuje v plné kapacitě.

„Ústav mikrobiologie v tuto chvíli provádí vyšetřování vzorků na onemocnění Covid-19 ve své plné kapacitě a je schopen provést až 100 testů denně. Nadále platí, že odběr vzorků a jejich testování u samoplátců bohužel v současné době není možné,“ sdělil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Na plný výkon jede i ostravský AGELLAB v areálu Vítkovické nemocnice.

„Laboratoře pracují aktuálně na maximu své kapacity. Denně zde vyšetří až 150 vzorků,“ sdělila Deníku mluvčí Agelu Radka Miloševská.

Do těchto laboratoří proudily a stále míří vzorky nejen z Moravskoslezského kraje, ale také z olomouckého regionu. Bylo zde zachyceno i několik pozitivních případů právě z Olomoucka.

„Jde o nejnáročnější analýzy prováděné v našem oboru. Samozřejmě i přístrojová kapacita je klíčová. Jsem velmi ráda, že v této krizové době mnoho lidí nabízí pomocnou ruku,“ vysvětlovala Hana Bílková Fránková, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Laboratoří AGEL v Ostravě – Vítkovicích.

Život v uzavřené Litovli, den druhý: Do ulic jen s rouškou

Brzy začnou s testy i v Prostějově

Agel v současnosti připravuje spuštění testování v prostějovské nemocnici.

„Ano, na tomto se usilovně pracuje,“ potvrdila Miloševská.

Zástupci nemocnic z Olomouckého kraje v úterý rovněž projednávali s hejtmanem rozdělení sad, s jejichž pomocí jsou lidem s podezřením na nový koronavirus odebírány vzorky.

„Výsledkem je dohoda, na jejímž základě budou v současné době dostatečným počtem testerů vybaveny všechny nemocnice,“ informoval hejtman Okleštěk.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník