Historický objekt ve středu Jeseníku stavbaři v uplynulých měsících opravili doslova od sklepa po půdu. V jeho přízemí se nachází informační centrum a expozice Niského knížectví o společném historickém vývoji Jeseníku a Glucholaz. V podkroví bude možné pořádat například výstavy.Opravenou budovu Katovny v Jeseníku si prohlédly desítky lidí. Nově se v ní nachází česko-polská expozice a informační centrum.

Na opravu historické budovy ve výši deset a půl milionu korun získal Jeseník evropskou dotaci v oblasti rozvoje cestovního ruchu z česko-polského programu. Protože v té době město významně čerpalo evropské fondy, podmínky dotace byly poměrně striktní.

Pouze nekomerční aktivity?

„Katovna je opravená a bude funkční. Musí se tam ale pět let odehrávat naprosto nekomerční aktivity, což brzdí činnost informačního centra," připustil místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

V praxi by tak v Katovně turista dostal informace a bezplatné letáky, nemohl by si zde ale koupit například regionální produkty či publikace s místní tematikou, jak je to běžné ve stávajícím infocentru v obchodním domě Alkron.

Podle starosty Jeseníku Adama Kalouse se celá věc stále řeší.

„Vypadá to, že využijeme nástroj takzvané finanční mezery. To znamená, že do určité výše příjmů zde bude moci být komerční provoz," řekl starosta Kalous. Nové infocentrum by tak mohlo mít příjmy z komerční činnosti v řádu desetitisíců korun ročně.

Dvě infocentra si držet nemůžeme, říká starostaOpravenou budovu Katovny v Jeseníku si prohlédly desítky lidí. Nově se v ní nachází česko-polská expozice a informační centrum.

Stávajícímu Informačnímu centru Jesenicka sídlícímu v obchodním domě Alkron dali jeseničtí radní výpověď. Podle starosty Kalouse je nad možnosti města držet si dvě infocentra.

„Souběh by nás vyšel draho. Nemůžeme si dovolit platit zároveň závazky vůči současnému informačnímu centru a vedle toho provoz Katovny, kde informační centrum v nějaké formě být musí," řekl starosta Kalous.

Na provoz současného infocentra město ročně vydává jeden a půl milionu korun. Chod Katovny včetně dvou pracovních úvazků zaměstnanců vyjde přinejmenším na milion korun.

Provozovatele Informačního centra Jesenicka Marcela Šose nastalá situace mrzí. Podle svých slov měl snahu ji řešit, aby byl zachován rozsah služeb, na které jsou lidé v jeho infocentru zvyklí.

„Myslím si, že jsme informační centrum v Jeseníku posunuli na kvalitní úroveň. Jsme certifikovaní, vyhrávali jsme hlasování o nejlepší informační centrum," řekl Marcel Šos.

„Myslím, že lidé k nám chodili rádi. Mrzí mě, že kvůli dotacím z Evropské unie musíme skončit," dodal.

Ještě v letošním roce chce město z vlastních prostředků opravit zahradu přiléhající ke Katovně. Pro ni omezení komerčních aktivit platit nebude.