Návštěvníci svatostánků se tak například dozvědí zajímavosti o historii chrámů, budou se moci podívat na jindy nepřístupná místa nebo pro ně budou připraveny koncerty varhanní hudby.

V Šumperku se otevře kostel svatého Jana Křtitele, klášterní kostel či kaple svaté Barbory. Své svatostánky zpřístupní také Československá církev evangelická nebo starokatolíci.

V největším kostele svatého Jana Křtitele budou od 19 hodin až téměř do půlnoci vystaveny bohoslužebné oděvy a předměty. Do 21 hodin se budou moci zájemci podívat na věž; v 19.30 a 21.15 se uskuteční komentované prohlídky. S varhanami se budou moci příchozí seznámit ve 22.30 hodin.

V Zábřehu budou otevřené kostely svaté Barbory a farní kostel svatého Bartoloměje. V druhém jmenovaném se ve 20 hodin uskuteční komentovaná prohlídka, od 21 hodin bude připravený pořad věnovaný křesťanským svátostem. Ve 22 hodin začne koncert.

V Jeseníku budou moci lidé zavítat do kostela Nanebevzetí Panny Marie a kaple na Průchodní ulici. Ve farním kostele bude od 18 do 19 hodin připraven krátký koncert jesenického chrámového sboru, pořadatelé veřejnosti krátce představí historii svatostánku, jeho zvonů a varhan. Libor Kratochvíl zájemce seznámí s vystavenými ikonami a večer zakončí hra na historické varhany.

V Olomouckém kraji budou moci lidé navštívit téměř sto kostelů celkem osmi církví. Řada z nich je přitom není běžně přístupná. „Smyslem akce je zpřístupnit netradičním způsobem církevní objekty i lidem, kteří by do nich jinak nepřišli," řekl mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Seznam otevřených kostelů i kompletní program, který se v každém z nich koná, je zveřejněný na webu www.nockostelu.cz.