„Ve vstupní hale se návštěvy dělily. Teď se pohybujeme směrem, kde se nacházely soukromé prostory. Máme tu pracovnu, vidíme kout pro odpočinek. Vedlejší místnost je ložnice. Tam chodila rodina, případně nejbližší přátelé a známí," ukazuje zástupce kastelána zámku Velké Losiny Jiří Doupal.

Lichtenštejské pokoje se nachází ve třech místnostech nízkého zámku, kde od 80. let minulého století bývala obrazárna. Vůbec poprvé může veřejnost nahlédnout do zámecké koupelny. Nechybí v ní vana, sprcha ani rozvod teplé vody.

„Je to koupelna z období první republiky, rámcově jsou to dvacátá léta dvacátého století. Vidíme tu zařízení, jaké bychom poznali i v našich koupelnách," říká Jiří Doupal.

Hygienické zázemí na zámku vzniklo po roce 1911, kdy do budovy udeřil blesk. Majitelé panství v reakci na to nainstalovali vodovod, aby bylo možné hasit další případný požár. Splachovací záchody, umyvadla a velká koupelna vznikly jako vedlejší produkt této aktivity.

Sto let stará místnost toalety je zařízena tak, že by vyhovovala i dnešním nárokům. Před několika dny v ní přibyl původní pisoár, který správci zámku našli při úklidu půdy.

„Prošel jsem celý zámek a zjistil jsem, že tady ve zdi jsou otvory. Stačilo pisoár přiložit, vyrýpnout kousky sádry, do otvorů dát šroubky a pisoár se vrátil na původní místo," popisuje nejnovější přírůstek v koupelně Jiří Doupal.

Zámek ve Velkých Losinách mohou lidé navštívit do konce září denně mimo pondělí, v říjnu pak o víkendech a svátcích.