Hromadění ledu v korytech zvedlo hladinu a na několika měřicích stanicích se objevil první stupeň povodňové aktivity. Hlásila ho například stanice ve Vlaském, Raškově, v Lupěném, v Sobotíně, Jindřichově a také na dvou místech Jesenicka: v Mikulovicích a Vidnavě.

Na Březné u Hoštejna vystoupala hladina v sobotu až na druhý stupeň, tedy stav pohotovosti, a v Lošticích na Třebůvce byl ten den časně ráno dokonce třetí stupeň, který už znamená ohrožení. V korytě řeky nad Lošticemi se totiž ledové kry nahromadily v nejužším místě, kde je zároveň mělké koryto s balvanitým dnem.

„Je tam málo vody, takže kry se o balvany zarazily a kolem třetí hodiny v noci začaly tvořit bariéru.  To vzápětí ovlivnilo měřicí stanici hydrometeorologů. Během hodiny, jak se voda za bariérou nahromadila,  se pak kry pohnuly a řeka se uvolnila,“ informoval starosta Loštic Ctirad Lolek (Nez.demokraté). V nedalekých Vlčicích museli hasiči vytahovat z řeky strženou lávku.

V Moravičanech starosta zorganizoval místní hasiče, aby preventivně postavili mobilní hrazení v nově vybudované hrázi na odlehčovacím rameni Třebůvky. „Rozdíl mezi hladinou vody a místem mobilního hrazení, je asi šedesát centimetrů, ale pro jistotu jsme ho instalovali, kdyby voda ještě stoupala,“ řekl v sobotu v poledne starosta Moravičan Antonín Pospíšil (nez.).

Právě v Moravičanech se druhý stupeň povodňové aktivity držel v sobotu až do desáté hodiny večer. Hranici druhého stupně, který v tomto místě znamená výšku hladiny dva a půl metru, překračovala řeka o pár centimetrů. V neděli ráno byla už jen na úrovni 233 centimetrů.
Profesionální hasiči ze stanice Zábřeh vyjeli v sobotu večer k čerpání zatopených sklepů Cihlářské ulici; zaplavila je voda z polí. Na místě zasahovali v průběhu večera dvakrát, nasadit museli několik velkokapacitních kalových čerpadel.

„V sobotu dopoledne pak zábřežští hasiči vyjížděli na pomoc do Jedlí, kde se ucpalo koryto; voda začala protékat areálem průmyslového objektu a zatopila osobní vozidlo. Hasiči ho z laguny vytáhli. Po případném nárůstu vodní hladiny by tam hrozilo zatopení větší části areálu i s technikou. Na pomoc tedy dorazil bagr a kry uvolnil,“ informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Dobrovolná jednotka Mohelnice řešila s pomocí čerpadel zatopení provozovny v Libivé. Voda z polí tam ucpala kanalizaci a zaplavila také sklepy dvou rodinných domů.

Dobrovolná jednotka v Nemili vyrazila na pomoc lidem, kterým voda zatopila garáž s autem uvnitř. Hasiči vodu  odčerpali, pročistili kanalizaci a auto vytáhli.

Záchranáři z Uničova zase vyjeli na pomoc osádce auta uvízlého ve vodní laguně, která se vytvořila na  silnici z Dolní Libiny směrem na Uničov. Naštěstí se osádce podařilo dostat ještě před příjezdem hasičů do bezpečí. Hasiči poté s pomocí navijáku auto vyprostili. Komunikace byla i v neděli neprůjezdná, je na ní značka zákazu vjezdu.