Tamní radní v novém tržním řádu zakázali podomní prodej zboží a služeb i jejich nabízení formou pochůzkového prodeje v ulicích. Nařízení začne platit v nějbližších dnech, jakmile uplyne zákonná lhůta, po kterou musí být zveřejněno na úřední desce. Jedinou výjimku budou mít charitativní akce, například Tříkrálová sbírka.

Mohelnice byla posledním větším městem v regionu, která podobné opatření vydala. „Poté, co okolní města podomní prodej zakázala, začali se mnozí stahovat prodejci do Mohelnice. Na základě stížností z řad občanů se radní rozhodli reagovat a tento druh prodeje zakázat," řekl mluvčí mohelnické radnice Jan Krůza.

Oběťmi neodbytných prodejců a nejrůznějších dealerů se stávají především důchodci. Ti jim nabízejí nejčastěji smlouvy na dodávky plynu, elektřiny nebo mobilní tarify s tím, že pokud podepíší, tak ušetří. Senioři takovým naoko výhodným  nabídkám snadnou podlehnou a smlouvy, kterým mnohdy ani nerozumějí, podepíší. Vzniklé problémy pak za ně musejí řešit jejich potomci.

„Moje osmdesátiletá maminka smlouvu na odběr elektřiny podepsala, zástupce firmy, který jí zazvonil u dveří, se prý nedal odbýt. My jsme pak měli spoustu vyřizování, abychom vše dali do pořádku," podělila se se svými zkušenostmi Jana Malíková ze Šumperka.

Dalším nebezpečím pro zákazníky jsou podvodníci, kteří nabízejí podřadné zboží minimální hodnoty za přemrštěné ceny, a tím je okrádají. Další pak zneužívají toho, že je zejména senioři často pustí bez obav do svých příbytků. V nestřežený okamžik takoví zloději dokáží během několika sekund ukrást důvěřivému zákazníkovi celoživotní úspory.

Dodržování zákazu podomního prodeje budou v Mohelnici kontrolovat zaměstnanci radnice. „Pokud se na nás obrátí občan s tím, že některý prodejce nařízení nedodržuje, vše prověří pracovnice obecného živnostenského úřadu," doplnil Jan Krůza.

Podomní prodej regulují i další města. V Zábřehu zakázali podomní prodej tržním řádem už předloni v létě, v Jeseníku na podzim a v Šumperku toto nařízení platí od Nového roku. Zatímco v Šumperku a Zábřehu se zákaz vztahuje jen na obcházení bytů a zvonění u dveří, v Mohelnici a také v Jeseníku šli dál. Tam zakázali i nabízení výrobků a služeb v ulicích města formou pochůzkového prodeje.