Lesní mateřská školka v Maliní na první pohled připomíná skautský tábor. Namísto klasických stanů však louce ohraničené vzrostlými stromy dominuje mongolská jurta.

„Vytipovali jsme ji jako nejlepší zázemí pro lesní mateřskou školku. Dá se v ní celoročně pobývat. Budou v ní kamínka, i v těch největších mrazech ji bude možné během chvilky vytopit,“ řekl Marcel Minář. Je jedním z průvodců dětí, což je obdoba učitelů v klasické školce.

Malínskou lesní školku navštěvují děti z Šumperku a okolí, své potomky sem ale bude vozit i rodina z šestadvacet kilometrů vzdálených Habartic.

Vizualizace budoucí podoby bazénu v Šumperku
Šumperská radnice již shání úvěr na opravu bazénu

Co k tomu rodiče motivuje? Děti tráví čas na čerstvém vzduchu, naučí se přirozeným dovednostem, budují si vztah k přírodě. Školka navíc funguje na principech waldorfské pedagogiky.

„Pak tu mohou být i zdravotní důvody. Máme kamarádku, která má dítě astmatika. Poté, co rok navštěvoval lesní školku u Olomouce, se od astmatu úplně oprostil,“ zmínil Marcel Minář.

Stejně jako v běžné školce i v té lesní malínské nechybí společné jídlo či odpočinek. Dopoledne děti tráví putováním, objevováním okolí nebo třeba poznáváním práce řemeslníků ve vesnici. Na odpoledne mívají připravený tvořivý program. Aktivity se liší podle ročního období, vážou se k tradicím a budování vztahu k přírodě.

„Myslíme si, že výchova k lásce k přírodě a šetrnosti k životnímu prostředí se dá dělat jedině prakticky. Mateřská škola je na to nejlepší. Vychováváte malé děti, ale i jejich sourozence a rodinu,“ řekla Renata Čechová, ředitelka neziskové organizace vÚžasu, která školku zřizuje.

Za touto organizací stojí zejména lidé, kteří do loňska pracovali ve Středisku ekologické výchovy Švagrov. Lesní školka je momentálně hlavní aktivitou Vzdělávacího ústavu živých alternativních směrů. Přihlásilo se do ní zatím deset dětí, kapacita činí patnáct. Zájemci tak mají stále šanci.

Mňága a Žďorp
Zábřeh rozezní pecky od ZZ Top, v Jeseníku zahraje Mňága