„Jsem z toho dojatá. Jen co se výzva objevila na sociálních sítích, začaly přicházet nabídky nezištné pomoci od spousty lidí. Většinou šlo o dobrovolníky, kteří mají svou práci, často i na směny, a přesto pro nás chtějí pracovat i ve svém volném čase,“ řekla vedoucí denního stacionáře pro seniory Petra Pospíšilová.

Zájem pomáhat projevili lidé různého věku, maminky na mateřské dovolené i studenti. Do Pontisu psali i volali lidé nejen ze Šumperka, ale i dalších obcí, například z Loštic. Sociálním pracovníkům teď pomáhají s rozvozem obědů pro seniory, s nákupy i úklidem.

Pavla Vaverčáková, vrchní sestra interního oddělení šternberské nemocnice, listopad 2020
Blízkost smrti je skličující, líčí vrchní sestra vyčerpávající souboj s covidem

„V našem denním stacionáři nebo odlehčovací službě nám teď pomáhají i s programem tak, aby naši senioři mohli trávit dny v klidu, při aktivitách, které je baví a přinášejí jim radost. Vydávají se s nimi i na procházky a povídají si s nimi. To je velká pomoc a my si jí moc vážíme,“ dodává Petra Pospíšilová.

Dobrovolníci jsou v těchto dnech důležitou posilou týmů sociálních pracovníků v různých službách.

„Teď svádíme boj o to, abychom měli dostatek lidí, aby byli zastupitelní a mohli jsme naše služby stále nabízet ve vysoké kvalitě. Osobně teď moc myslím na studenty, kteří nabízejí svou pomoc v době, která ani pro ně není vůbec jednoduchá. Vysokoškoláci, kteří teď studují distanční formou a jsou na ně kladeny opravdu vysoké nároky, mají můj veliký obdiv,“ děkuje dobrovolníkům ředitel Pontisu Šumperk Miroslav Adámek.

Martin Polach, předseda představenstva Nemocnice Šumperk
Ředitel Nemocnice Šumperk apeluje na veřejnost