Vůbec první historický případ žluté zimnice zaznamenali doktoři letos v létě v nemocnici v Prostějově. Tuto chorobu, typickou pro tropické oblasti Afriky a Jižní Ameriky, přenáší komáři a v některých případech je smrtelná.

Pacientka ze Šumperska si nemoc přivezla z Brazílie. Ani sami lékaři neskrývali údiv.

„Případ námi zachycené žluté zimnice je opravdu velmi vzácný, jde o první případ dovozu této choroby do České republiky v historii. Pro celý náš tým šlo o novinku,“ uvedl primář infekčního oddělení Nemocnice Prostějov Zdeněk Prokeš.

„Do Evropy se jednotlivé případy ale čas od času zavlečou, jde zhruba o desítku pacientů ročně,“ vysvětluje.

Příznaky žluté zimnice nejsou pro nakaženého žádný med.

„Projevuje se horečkami, křečemi ve svalech, nevolností, únavou i bolestmi hlavy. V horších případech pak krvácením, žloutenkou i selháním orgánů,“ popisuje Zdeněk Prokeš s tím, že nejdelší rekonvalescenci si vyžádají poškozená játra. Zde jde řádově o měsíce.

Podcenila přípravu

Přesná léčba na žlutou zimnici zatím neexistuje.

„Léčíme pouze projevy nemoci,“ uzavírá primář Prokeš. Žena nejspíše podcenila přípravu na svou cestu do exotické země a podle slov primáře Zdeňka Prokeše nebyla řádně očkována.

Ochranou před takovým typem nákaz je přitom právě především očkování.

„Lidé by při cestování do exotických zemí měli dbát na prevenci a poradit se s lékařem či jiným poradním centrem. V zemích, kde existuje možnost nákazy, je očkování povinností,“ uvedla k tématu na konec Andrea Škurková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice. 

Autor: Adam Herink

Zahájení oprav budovy soudu v Javorníku.
Opravy soudu v Javorníku prodraží dřevomorka
V Šumperku v těchto dnech hostuje cirkus Jo-joo. Láká na vystoupení šelem.
Cirkusy dostaly v Zábřehu stopku, lidé si to chválí