Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Prostřeno! soutěží i šumperský učitel Ondráček

Šumperk - U Ondráčků v Šumperku bude ve čtvrtek podvečer Prostřeno! Přesněji řečeno prostřeno bude v televizi Prima ve stejnojmenném pořadu, v němž právě Oldřich Ondráček účinkuje.

2.6.2010 1
SDÍLEJ:

Oldřich Ondráček v kuchyniFoto: DENÍK/Soňa Singerová

Jak mezi pěti soutěžícími týdne dopadl, neprozradí, zato je velmi zvědavý na sestřih natáčení, které trvalo téměř celý jeden dubnový den.

„Štáb mě snímal už v deset ráno, jak jdu nakupovat suroviny, pak u nás doma natáčel přípravu jídla a nakonec příchod ostatních čtyř soutěžících a vlastní stolování. Bylo to v našem malém bytě, kam se muselo vejít jedenáct lidí a televizní technika, hodně náročné. Skončili jsme po půlnoci,“ vzpomíná pan Ondráček, který je se svými bezmála 80 křížky vůbec nejstarším soutěžícím za dobu, co se pořad vysílá.

Učitel češtiny a tělocviku prošel několika šumperskými školami. Vaření bylo vždycky jeho koníčkem stejně jako taroky, které hraje s partou kamarádů už padesát let. Právě kamarádi ho popíchli, aby se do pořadu přihlásil. Dlouho neváhal a začal vymýšlet menu. Manželka, dcery i vnuci mu poradili, ať uvaří specialitu, kterou kouzlí každé Vánoce.

„Je to roláda z krůtího a kuřecího masa, nádivky s mandlemi a anglické slaniny. Pro pořad jsem ale zvolil jiný postup. Součásti jsem vrstvil do pekáče a celé to nazval Šumperská krůtí duchna, protože to opravdu vypadalo jako peřina,“ směje se kuchař amatér.

Jako předkrm podal jemnou šunkovou rolku, po ní naléval hovězí vývar s játrovými knedlíčky a poté, co své soupeře chvíli učil hrát taroky, nabídl dezert: kynuté knedlíky polévané na talíři rozvařenými borůvkami a máslem, specialitu, kterou miluje celá rodina.

Manželé Ondráčkovi se doma v kuchyni střídají, oba vaří výborně a s láskou a o receptech s nadšením diskutují. Doménou hlavy rodiny jsou - pro muže netradičně - buchty a vánočka, ale rád dělá i škubánky s mákem a špičkový guláš na několik způsobů.

Prozradil i vynikající recept na bramborové knedlíky: těsto rozprostřít na alobal, pokrýt jemně nastrouhanou mrkví nebo petrželkou či špenátovými listy a pak zatočit jako roládu a v utěsněném alobalu vařit 35 minut. Pak propíchat vidličkou, aby vyšla pára. Nejenže to chutná, ale po rozkrájení na talíři i skvěle vypadá!

Stejně jako menu, které bude Oldřich Ondráček podávat ve čtvrtek 3. června v 18 hodin v televizi Prima v pořadu Prostřeno!

Mediálním partnerem pořadu Prostřeno! TV Prima je Deník

Autor: Soňa Singerová

2.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

Soutěžní svatební pár číslo 11 - Zuzana a Marian Vítkovi, Olomouc
3

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Na učilišti v Horních Heřmanicích začínají mladí lidé pronikat do tajů včelařství. Střední škola gastronomie a farmářství je jedinou v kraji a jednou z mála v republice, která tento obor vyučuje. Na nové zaměření láká i sportovní obor gymnázia v Jeseníku.

Havarovaný jeřáb z hrany nádrže hasiči shodili do vody

Až sedmý den po tragické nehodě na dolní nádrži hydroelektrárny Dlouhé Stráně se podařilo havarovaný bagr z hrany nádrže odstranit.

Živnostníci ze severu bodovali, nejvíc Blanka Poštulková z Loštic

Nejlepší živnostníci kraje žijí momentálně na Šumpersku a Jesenicku. Vyplývá to alespoň ze soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2017 Olomouckého kraje. Podnikatelé ze severu ovládli všechny tři vítězné pozice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení