„Cílem je, aby se na kanalizaci připojilo co nejvíce domácností, jinak by její budování nemělo smysl. Finanční příspěvek za běžný dokončený metr přípojky poskytneme bez ohledu na to, zda se jedná o veřejnou nebo soukromou část pozemku," sdělil šumperský starosta Zdeněk Brož.

Dodal, že ještě před začátkem pokládání a výměnou hlavního kanalizačního řadu bude harmonogram a postup prací s občany projednán. Lidé také dostanou kontakt přímo na zástupce stavební firmy, která bude v dané ulici pracovat. Občané by pak s nimi případné problémy mohli řešit přímo. V Šumperku by se nově na splaškovou kanalizaci měla napojit zhruba stovka domácností.

„Částku, ze které lidem budeme vyplácet příspěvek na přípojky, máme zahrnutou v letošním rozpočtu. Celkem se bude jednat o statisíce korun," řekl místostarosta Šumperku Petr Suchomel.

Rekonstrukce kanalizační sítě je největší investiční akcí v šumperském okrese, celkem přijde na 1,6 miliardy korun. Z toho 1,2 miliardy je dotace Evropské unie. Hlavní objem prací připadá na Zábřeh a Mohelnici, ale potrubí se bude vyměňovat kromě Šumperku také v Hanušovicích a Lošticích. Šumperk první etapu obnovy kanalizačních řadů provedl už před několika lety, takže projekt se ho dotýká méně.

Ulice, kde se bude pokládat kanalizaceTemenická, Javoříčko, Pod Senovou, Sluneční, Západní, Sokolská, Anglická, Zábřežská, Vančurova, Alšova, Dobrovského, Majakovského, Gagarinova, Dolnostudénská, Evaldova, Prievidzská