Podle návrhu rozpočtu, který je k nahlédnutí na úřední desce, by město mělo v příštím roce s vysokým schodkem. Ten má překročit 172 miliony korun. Důvodem je především výstavba a rekonstrukce kanalizace ve velké části města a následná oprava komunikací po výkopových pracích.

Schodek chce město financovat jednak z úvěru, který si za tímto účelem vzalo, a jednak z přebytků v minulých letech. V letech 2012 a 2013 se městu podařilo ušetřit celkem sedmapadesát milionů korun.

Letošní rozpočet počítá s deficitem až sto padesát milionů korun. Více než polovina z této sumy se ale přesune právě do příštího roku, což letošní výsledky hospodaření oproti plánu podstatně vylepší. Pokud město v tomto roce ještě nebude čerpat úvěr na kanalizaci, skončí i letos rozpočet zřejmě s přebytkem.

Kromě finančního plánu zastupitelé projednají také vyhlášku o poplatku za likvidaci odpadů, revitalizaci zeleně ve Wolkerových sadech nebo finanční příspěvek pro Internu Zábřeh. Veřejné zasedání začíná v šestnáct hodin v kině Retro.

Šumperští zastupitelé se sejdou ve čtvrtek 11. prosince na své třetí schůzi. Zásadním bodem programu bude prezentace společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk, která provádí rozsáhlou rekonstrukci kanalizačních sítí v celém okrese. Projekt je poměrně finančně nákladný, oprava a budování kanalizace si vyžádá 1,6 miliardy korun a dočasné uzavírky řady ulic.

Zastupitelé také odsouhlasí rozpočtové provizorium, ve kterém bude město hospodařit až do schválení rozpočtu pro rok 2015. V něm by se měl objevit výsledek z městských účtů na konci roku.

„Rozpočet přijde na program zastupitelstva v únoru," sdělil místostarosta Jan Přichystal. Schůze zastupitelstva se bude konat v zasedací místnosti městského úřadu.