Netradičním způsobem mohou svátek svatého Valentýna strávit zamilovaní v Zábřehu. Plavecký areál pro ně na pátek 14. února připravil Valentýnské saunování a plavání pro dvojice.

Tipy na valentýnský víkend* Valentýnské plavání – Zábřežský bazén, 14. února, od 18 do 20 hodin, vstupné 45 korun na hodinu. Společná sauna od 16 do 21 hodin.
* Valentýnské disko – Mohelnické kulturní centrum, 15. února, od 20 hodin, vstupné 60 a 80 korun. Vstup od 16 let.
* Valentýnská karaoke show – El Paso Bowling Zábřeh, 14. února, od 21 hodin. Blue Star Bowling Šumperk, 15. února, od 21 hodin.
* Valentýnská lyžovačka – Kouty nad Desnou, 14. února, sklenice šampaňského 1+1 zdarma v baru U Medvěda.
* Wellness pobyt Valentýnský polibek – Priessnitzovy lázně Jeseník, 14. – 16. února, 4 999 korun pro dvě osoby. Cena zahrnuje polopenzi a ubytování v čtyřhvězdičkovém hotelu.
* Valentýnské prohlídky – Bouzov, 15. – 16. února, 11, 12 a 13 hodin. 150 korun, snížené vstupné 100 korun.

„Páry budou mít možnost zaplavat si při svitu svíček a za doprovodu romantické hudby. Kromě valentýnské atmosféry připravujeme i zvýhodněné ceny za plavání," prozradil vedoucí provozu Milan Štencl.

Slavit se bude i v Mohelnici. Mohelnické kulturní centrum zve na Valentýnskou diskotéku, která propukne v sobotu 15. února ve 20 hodin. O zábavu se postará DJ duo nFix & Candice.

Ve sportovním duchu se ponesou chvíle strávené s blízkými v areálu Kouty nad Desnou. Na pátek je na progrtamu Valentýnská lyžovačku. „Pro zamilované lyžaře máme připraveno šampaňské s jahodami v Apres ski baru U Medvěda. K jedné sklenici šampaňského dostanou zamilovaní druhou zdarma," pozval na akci ředitel areálu Petr Marek.

V Šumperku a Zábřehu se nabízí oslavit svátek zpěvem a navíc se při tom i pobavit a možná i něco vyhrát. Šumperský Blue Star Bowling a Zábřežský El Paso Bowling totiž chystají pro všechny zamilované Valentýnské karaoke show. Zpívat se bude 14. února v Zábřehu a o den později v Šumperku.

Možnost udělat na Valentýna i něco pro svoje tělo nabízejí v Jeseníku. Priessnitzovy lázně připravily pro páry pobyt nazvaný Valentýnský polibek. Hosté se mohou těšit na lotosovou a rašelinovou koupel, párovou aromatickou masáž, soukromý whirpool a vstup do hotelového bazénu.

Chybět nebude ani romantická čtyřchodová večeře při svíčkách, Valentýnská discopárty na uvítanou, vypouštění balónků štěstí z Lázeňské vyhlídky, Valentýnská diskotéka na ledě a taneční večer. Valentýnský polibek si můžete vychutnat od 14. do 16. února.

Za speciálním programem mohou páry vyrazit i na hrad Bouzov, který připravuje Valentýnské prohlídky. Kromě historie hradu se návštěvníci seznámí také s různými svatebními zvyky a tradicemi, prohlédnou si i místa, kde se na hradě konají obřady. Zhruba hodinové prohlídky, na které je nutná telefonická rezervace, budou probíhat 15. a 16. února. Autor: Anna Sittová

Tradice slavení svátku svatého Valentýna k nám přišla z anglosaských zemí. Mezi páry je zvykem se tento den navzájem obdarovávat květinami drobnými dárky, vyznávat si lásku a společně trávit čas. Vznik svátku se váže k legendě o knězi Valentýnovi, který tajně oddával vojáky. Za porušení příkazu římského vládce, který se obával, aby vojáci nezůstávali doma u rodiny, byl Valentýn 14. února popraven. Na tento den tedy připadá svátek zamilovaných, pojmenovaný podle tohoto kněze