„Od prvního prosince připravujeme se seniory výzdobu. Každý, kdo má sílu, se zapojil. Letos poprvé dokonce babičky pekly i cukroví,“ prozradila Kateřina Trusíková, sociální pracovnice charity. „Moc na sladké nejsem, ale linecké mám ráda,“ řekla Věra Haczová, která také přiložila ruku k dílu. V charitním domě prožije své první Vánoce a moc se na ně těší.

Zaměstnanci se snaží obyvatelům domova život co nejvíce zpříjemnit. „Někteří senioři jsou smutní,“ řekla Trusíková. Ne všechny děti myslí na své rodiče a někteří nepřijedou ani na Vánoce. Charita Javorník proto každoročně kupuje každému ze svých klientů dárek, aby neměli pod stromečkem prázdno, a supluje tak rodinu.

Dobrou duší domova je jednaosmdesátiletá Alžběta Pejcelová. Život jí uštědřil tolik krutých ran, že by to vydalo na román, ale ona optimismu neztrácí a stále pomáhá ostatním.

„Kluky u nás na patře třikrát týdně holím, aby byli pěkní. Háčkuju. Mám prostě chuť žít, i když občas něco bolí, ale dokud člověka bolí tělo, tak žije,“ řekla s úsměvem Alžběta Pejcelová.

Na Vánoce se moc těší. „Je to tady moc hezké. Slavíme všichni společně, sestřičky se nám věnují,“ řekla babička. Moc se těší na příjezd rodiny. Na pokoji má vánoční výzdobu a ve skříni ukrývá dárky. Většinu sama upletla nebo uháčkovala.

Štědrý den bude v charitním domě opravdu štědrý. Svou troškou k dobré pohodě přispějí i kuchařky. „Ráno bude pečivo s máslem, rajčetem a čaj. Na svačinku si dáme ovoce. Na oběd budou mít klienti zelnou polévku a nudle se strouhankou, potom si dáme cukroví. Večeře bude tradiční, rybí polévka a bramborový salát a filé,“ prozradila vánoční menu Kateřina Trusníková.