Obsah košíčků je různý. „Nejčastěji se v nich objevují švestky, meruňky, datle, ale také plátkový ananas světlý i barevný. Poslední dobou je hodně oblíbený zázvor. Na ozdobu se přidávají jablka, třešně nebo brusinky," přibližuje obsah voňavých košíčků převázaných červenou stuhou manažerka výroby a zakázek chráněné dílny Marcela Klimková.

Ovoce pochází hned z několika kontinentů, například z Chile, Blízkého východu nebo Číny. Odtud se vozí například sušená jablka, přestože evropští pěstitelé jich vyprodukují dost. „Naše evropské křížaly jsou ale moc tvrdé. My potřebujeme naopak měkké, aby se daly tvarovat, což s našimi sušenými jablíčky nejde," vysvětluje Marcela Klimková.

Díky této zakázce může chráněná dílna, která spadá pod zábřežskou Charitu, dát na tři měsíce práci přibližně třiceti brigádníkům, kteří doplňují dvacítku stálých zaměstnanců.

„Přijímáme nezaměstnané z úřadu práce, důchodce i studenty. Zatímco loni jsme museli jet dva měsíce na dvě směny, letos to zvládneme jen při denních směnách. Začali jsme už první týden v září," říká Marcela Klimková.

Kromě voňavých vánočních košíčků s ovocem v Lošticích letos připravili i čtrnáct a půl tisíce figurek čertů Krampusů, které už za dva týdny dostanou hodné děti v Rakousku při mikulášské nadílce.

Také Krampusové jsou celí ze sušeného ovoce. Na dřevěný stojánek se dvěma špejlemi se napichují sušené švestky, které tvoří nohy a ruce. Bříško mají čertíci vytvořené z fíků. Do horního se zapíchne drátek s metličkou. Pak se nasadí červený límec, na něj hlavička z vlašského ořechu s molitanovými růžky. Nakonec se připevní řetěz a každý čertík dostane ocásek. Vše je ruční práce, každý Krampus je proto originální.