Vlekaři v letošní teplé zimě zápasí o každý centimetr sněhu. Technický sníh, který vyrobili, z části roztál. Část středisek musela kvůli nepřízni počasí přerušit provoz. Díky mrazivým nocím v uplynulém týdnu mohou některá z nich znovu přivítat lyžaře.

„Přemyslov jede od čtvrtku, na Šindelné ještě dosněžujeme. Tam všechno, co jsme nasněžili, přes svátky roztálo," řekl předseda představenstva společnosti Desná Jaroslav Podzimek.

Více otevřených sjezdovek si budou moci o víkendu užít návštěvníci areálu Kouty. „O víkendu otevíráme hlavní sjezdovku Hřebenovka v délce 2450 metrů," informoval areál na svém webu.

V Jeseníkách a Králickém Sněžníku jsou aktuálně v provozu střediska Praděd, Ramzová, Branná, Filipovice, Přemyslov, Kouty, Karlov, Kopřivná, Kunčice a Dolní Morava. Jede rovněž areál Červená Voda nedaleko Králík. S výjimkou Pradědu jsou však všechna střediska závislá na technickém sněhu.

Špatné podmínky panují pro běžkaře. Vydat se mohou jen na trasu mezi Švýcárnou a Ovčárnou, na některé tratě v okolí Paprsku, kolem bývalé chaty Alfrédka nebo do okolí horní stanice lanovky v Dolní Moravě

„V porovnání s předchozími roky byl vždy nějaký sníh i pro běžkaře v terénu nebo byly mrazy na vysněžení technickým sněhem. Dnes leží sníh na Ovčárně, naopak dole jsou teploty takové, že prší nebo se zasněžovat nedá. Taková bída už tady pár let nebyla," zhodnotil situaci na horách náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Některá střediska kvůli nepřízni počasí lyžaře v této sezoně dosud přivítat nemohla. Týká se to areálů ve Zlatých Horách nebo Lipové-lázních. Provozovatel Ski areálu Miroslav v Lipové musel dát zaměstnancům náhradní práce.

„Zgenerálkovali jsme auto, místnost na jednom z objektů se opravovala nyní, nikoli až na jaře," popsal Miloš Hladký ze Ski areálu Miroslav činnosti, které zaměstnanci vykonávají.

Velkou naději na zlepšení počasí meteorolové milovníkům zimních sportů nedávají. I příští týden by noční teploty v republice neměly klesat výrazně pod nulu, přes den by se měly držet okolo plus pěti stupňů Celsia.