„Pokud nám něco může výrazně pomoci, tak to bude datový komfort. Když už jsme geografickou periferií, měli bychom se snažit nebýt periferií datovou. To je mnohem jednodušší, než vykopat tunel,“ objasnil místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo důvody, proč se město do soutěže pořádané ministerstvy průmyslu a pro místní rozvoj přihlásilo.

O možnost testovat 5G technologie a jejich aplikace projevilo vedle Jeseníku zájem dalších šest desítek měst napříč Českem. Ministersva z nich do konce roku vyberou pět, která předloží nejlepší projekty.

„Samosprávy díky tomu budou moct víc spolupracovat s firmami či univerzitami na nových systémech například v oblasti chytré dopravy, bezpečnosti, digitálních aplikací pro občany a dalších,“ popsal vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Jeseník sází na to, že je odloučený region.

„Ve velkých městech je možné testovat na více místech, náš region se všemi problémy by pro testování byl zátěžový. Je tu řada problémů už se současným připojením. Pokud by se 5G technologie povedlo zprovoznit a otestovat tady, už by asi měly fungovat všude,“ dodal Tomáš Vlazlo.

Budoucí park Knížecí sady v Zábřehu. Cestičky v příštím roce doplní stromy.
Základ pro nový park v Zábřehu je hotový. Takto vypadá
Komunitní centrum Beseda v Moravičanech
Z fary v Moravičanech vybudovali Besedu, místo pro setkávání a akce

Soutěž o levnější net

Jiný způsob pro docílení kvalitního připojení zvolily Dolní Studénky. Aby správce telekomunikační infrastruktury přivedl rychlé připojení, místní samospráva se zavázala, že se k němu připojí minimálně dvě stovky domácností. Balíček odběratelů pak bude soutěžit, čímž chce dosáhnout snížení cen internetu pro své obyvatele. Cílem je, aby lidé v Dolních Studénkách měli sedmdesáti až stomegabitový internet za pár stovek.

Podle starosty Dolních Studének Radima Sršně nemohou menší města a obce přežít, pokud se nezlepší jejich připojení k internetu.

„Ve Skotsku mají i poslední samoty připojení sto rychlostí megabitů za sekundu. Řada mých kamarádů nechce bydlet v satelitu u Prahy. Rádi by žili na venkově, do Prahy dojížděli na dva dny v týdnu, ale musí mít možnost připojení a pracovat z domova,“ řekl před nedávnem Deníku.

Džemfest v Šumperku 2019.
Džemfest velkolepě slavil narozeniny

Co jsou 5G sítě a proč se zavádí?

5G sítě jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí. Jejich přínosem je zhruba desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení.

Na 5G sítích je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, chytrých měst, autonomních vozidel, telemedicíny a dalších vymožeností. Předpokládá se, že počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje. Na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.