Projekt Senior taxi zaštiťovaný radnicí měl v Jeseníku fungovat od začátku února.

V jeho rámci se měli obyvatelé města starší 75 let za dvacetikorunu dostat k lékaři, na úřady nebo na nádraží.

Samosprávě se ale nepodařilo najít firmu, která by pro ni službu zajišťovala.

„Vyhlásili jsme dvě kola výběrového řízení, nikdo se ale nepřihlásil," potvrdila místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Zástupce žádné taxislužby se neúčastnil ani schůzky, kterou město uspořádalo po prvním neúspěšném kole výběrového řízení. Chtělo na ní zjistit důvod nezájmu taxikářů.

Ve výběrovém řízení měl zvítězit ten, kdo by městu nabídl nejnižší cenu za ujetý kilometr.

Samospráva počítala s tím, že vybranému provozovateli na dotované části služby vyplatí ze své kasy až dvě stě tisíc korun.

„Říkali jsme si, že jsou to jisté peníze, které provozovatel taxislužby může získat," poznamenala Zdeňka Blišťanová, kterou podobně jako její kolegy nezájem podnikatelů překvapil.

Další kolo výběrového řízení radnice vyhlašovat nebude.

„Rozhodli jsme se zkusit jinou cestu. Úřad práce by nám mohl poskytnout příspěvek na auto nebo pracovníka. Možná bychom projekt senior taxi spojili s centrem sociálních služeb," naznačila možný vývoj místostarostka. Jasno by mělo být do měsíce.

Za 40 Kč kdykoliv a kamkoliv

Obdobnou službu, jakou plánuje zavést jesenická radnice, už od listopadu ve městě provozuje jedna z místních taxislužeb.

Po vydání registrační karty vozí lidi starší 65 let za čtyřicet korun kdykoli na jakékoli místo ve městě.

V případě zájmu řidič vozu seniora doprovodí k lékaři či na úřad. Služba funguje bez dotací.

„Zaregistrovaných máme přes padesát seniorů. Když se zadaří, denně jezdí dva nebo tři. Je to velmi žádaná služba," konstatovala obchodní manažerka firmy OK Taxi Jana Fantová.

Dosavadní zkušenosti se službou jsou podle jejích slov velmi dobré.

„Senioři si ji chválí. Je to hodně o osobním kontaktu, máme pro tuto službu zkušené řidiče, i ti ji berou pozitivně. Jsem ráda za to, že jsme tento krok udělali," dodala Jana Fantová.

Zvýhodněné taxislužby pro seniory nabízí samosprávy i soukromníci v řadě obcí a měst. Na Jesenicku funguje například i v Žulové.