„S Tomášem jsem se potkal při studiu na vysoké škole. Jeli jsme spolu na akci do hor a tam vznikl nápad, že by to mohlo bavit i jiné lidi. Z něj pak vzešla myšlenka na založení cestovní agentury a horolezecké školy," popisuje podnikatelské začátky Jan Kodl.

Se svým projektem slavil tento měsíc úspěch v krajském kole soutěže Rozjezdy roku, kde získal třetí místo. „Ocenění je pro nás obrovskou motivací. Vnímám to tak, že náš projekt je dobře nastavený a po roce podnikání jdeme dobrým směrem. Porotce zaujalo, že osmdesát procent klientů se nám vrací a jedou s námi znovu," říká úspěšný mladý podnikatel.

Zatímco ostatní cestovní agentury většinou jen přeprodávají zájezdy, oni sami fungují jako horští průvodci. Zaměřují se především na via ferraty, což jsou zajištěné cesty ve skalách. Jezdí do Rakouska, Itálie nebo Slovinska, ale via ferraty jsou i v České republice.

„Na začátku každé akce proškolíme klienty o tom, co to via ferraty jsou a co je čeká. Naučíme všechny správně pracovat s materiálem, který půjčujeme v rámci akcí zdarma. První trasu volíme vždy nějakou lehčí. Na té si lidi otipujeme a podle jejich zkušeností a schopností pak volíme další trasy. Jde o to, aby si to užili a netrápili se," popisuje Jan Kodl.

Výhodou je, že jezdí v malých skupinkách, kde je jeden průvodce na sedm osm lidí, takže se jim může věnovat individuálně. „Pokud si lidé chtějí otestovat své schopnosti, my je zajistíme a převedeme je i tam, kam by si jinak netroufli," dodává.

I když jde o obtížné horské trasy, ty lehčí zvládne i úplný laik. „Kurzy pro začátečníky jsou postavené na jednoduchých trasách, aby to všichni zvládli. Když to klienty chytne, tak se vracejí a jdou třeba i na obtížnější úseky," říká Jan Kodl.

Sám má hned několik oblíbených míst. „Mou největší láskou jsou Julské Alpy ve Slovinsku, tam je to nejkrásnější. Možná i proto, že právě tam jsem po maturitě vyrážel na první akci. Mám hodně rád také Štýrsko a teď jsem nově objevil oblast Solné komory, která mě uchvátila," přibližuje svá oblíbená místa Jan Kodl.

Nepříjemné zážitky se mu na horách vyhýbají. „Při dobré přípravě jde většinu rizik eliminovat," uzavírá Jan Kodl.