Historická souprava složená z motorových vozů přezdívaných Věžák a Hurvínek bude odjíždět ze šumperského nádraží osm minut po osmé ráno. Vydá se přes Libinu, Uničov a Šternberk do Olomouce, kam dorazí po půl desáté.

Jízdenky na zvláštní vlak je možné koupit v předprodeji na nádražích v Šumperku či Uničově nebo v ČD centru v Olomouci. „U vlaku už se budou doprodávat pouze volná místa," upozornila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Zájemci o svezení by si proto měli jízdenku zajistit v předstihu.

Dospělí zaplatí za cestu ze Šumperka do Olomouce šedesát korun, děti od šesti do patnácti let polovinu, nejmenší děti se povezou zdarma. Ve vlacích není možné přepravovat jízdní kola. Omezená je i kapacita pro dětské kočárky.

Unikáty v muzeu

V deset hodin se v Olomouci otevře Muzeum Českých drah. Expozice se nachází v Táborské ulici nedaleko podchodu pod hlavním nádražím směrem na Hodolany.

K vidění jsou zde některé jedinečné exponáty železniční historie, které patří drážnímu muzeu v Lužné u Rakovníka. Z blízka si můžete prohlédnout nejstarší provozuschopnou parní lokomotivu Severní dráhy císaře Ferdinanda řady 314.303 z roku 1898 nebo nejmladší parní lokomotivu pro traťovou službu řady 464.202 zvanou Rosnička z roku 1956.

Nechybějí ani motorové lokomotivy T 211.1069 zvaná Prasátko, Pilštyk T 466.0007 nebo Zamračená 749.250. Elek­trickou trakci zastupuje legendární Bobina E 499.089 a motoráky Krokodýl 851.005, který na tratích na střední Moravě dojezdil teprve před šesti lety.

V prostorách muzea je i samostatná expozice modelového kolejiště.

„Muzeum bude otevřené až do sedmnácti hodin. Pro děti budou připraveny i další atrakce," pozvala k návštěvě Kateřina Šubová.

Svézt se dá i Kremákem

Kdo by se chtěl svézt parním vlakem, bude mít možnost. Z Olomouce pojede dvakrát do Prostějova a zpět historická souprava v čele s původně nákladní lokomotivou 534.0432 přez­dívanou Kremák z roku 1947. Z Olomouce bude parní vlak odjíždět v půl jedenácté a ve čtrnáct hodin, zpět se vrátí krátce před dvanáctou a šestnáctou hodinou. Jízdné stojí čtyřicet korun, děti platí polovic.

Na zpáteční cestu do Šumperka se pak Věžák s Hurvínkem vydají z Olomouce krátce před sedmnáctou hodinou. 

Jízdní řád historických vlaků v sobotu 14. května