„Jednomu dalšímu odsouzenému bude pravděpodobně umožněno opustit věznici na Štědrý den v souvislosti s návštěvou, a to na čtyřiadvacet hodin. Počet osob není nijak vysoký, ovšem souvisí s profilací naší věznice, kde převažují víceleté tresty ve zvýšené ostraze," vysvětlila mluvčí mírovské věznice Kamila Válková.

O přerušení trestu rozhoduje komise na základě celé řady kritérií. Přihlíží například k délce trestu, k šanci na podmíněné propuštění, rodinnému zázemí nebo zločinu, za nějž byl vězeň odsouzen. Konečné slovo má vždy ředitel.

Odsouzených v nejpřísnějším typu vězení, kterých je na Mírově nejvíce, se tato možnost samozřejmě netýká.

Balíček maximálně pětikilový

Část z nedobrovolných obyvatel mírovského hradu se může těšit alespoň na vánoční balíčky na přilepšenou.

Podle zákona na ně vězni mají nárok dvakrát ročně, každý o váze do pěti kilogramů.

„Před Vánocemi samozřejmě balíčků přibývá. Jejich obsahem bývají nejčastěji různé potraviny, například sladkosti, čaje nebo káva," sdělila mluvčí věznice.

Sváteční dny vězňům zpestří řada turnajů a dalších aktivit, které vyplní jejich volný čas, jehož mají o Vánocích více než jindy. Zároveň alespoň trochu přispějí ke sváteční atmosféře.

Vedení věznice spolupracuje i s dalšími organizacemi, jako je Charita Zábřeh nebo šumperská Armáda spásy.

„Pořádají se vánoční koncerty, besídky a bohoslužby. Naši výchovní a pedagogičtí pracovníci pak připravují různé turnaje ve stolním tenisu, šachách, šipkách nebo vánočně orientované dokumentární a filmové aktivity," přiblížila náplň svátečních dní za zdmi žaláře Kamila Válková.

Štědrý den začne kakaem

Odsouzení se budou muset při štědrovečerní večeři obejít bez tradičního kapra.

Důvody jsou hlavně bezpečnostní. Vedení věznice se tím snaží předejít riziku, že by některému vězni uvízla kost v krku a musel by k lékaři.

Na Štědrý den tak budou mít k snídani půlku vánočky s máslem, kakaem a jablkem.

K obědu bude zelná polévka s bramborem, čočka na kyselo a vařené vejce.

Místo kapra bude k večeři vepřový řízek s bramborovým salátem.

Žádné slavnostní menu na odsouzené nečeká ani poslední den v roce.

Silvestrovská večeře: guláš

Na Silvestra bude k obědu hovězí polévka a smažené rybí filé s bramborovou kaší, k večeři pak vepřový guláš s knedlíkem.

Ani vánoční stromeček si vězni moc neužijí. Nedílnou součást svátků najdou jen ve vybraných kulturních místnostech.

„Dárky však pro odsouzené rozhodně nepřipravujeme," dodala s úsměvem mluvčí věznice.

Vánoční výzdoba? Jak u koho

Zájem o vánoční výzdobu je podle ní za mřížemi hodně individuální.

Někteří odsouzení si vánoční atmosféru rádi připomínají, jiní naopak sváteční období moc neprožívají a najdou se i takoví, kteří mají Vánoce a Nový rok spojené spíše s tesknými vzpomínkami.

Svůj trest si v současnosti na Mírově odpykává 360 odsouzených.

Nejvíce z nich – přesně dvě stě čtyřiasedmdesát – je zařazeno do nejpřísnější kategorie se zvýšenou ostrahou, kam spadají i doživotní tresty.

Zbývajících šestaosmdesát vězňů je v mírnějších kategoriích s ostrahou a s dozorem. Mezi odsouzenými je i šestadvacet cizinců.