„Pro nás zásadní a pozitivní informace související se vstupem do Shengenu je, že se k nám od cizinecké policie rozhodlo přejít čtyřiadvacet policistů,“ potvrdil informaci zástupce ředitele jesenické policie Petr Častulík. Zdůraznil, že do kanceláří rozhodně nové posily nezamíří.

„Každý policista v ulicích navíc znamená zvýšení bezpečnosti pro občany. Proto noví pracovníci budou zařazeni do přímého výkonu služby. Někteří zamíří do ulic, část z nich posílí dopravní inspektorát a část obvodní oddělení v Jeseníku, Javorníku a Zlatých Horách,“ dodal Častulík. Nové posily pomohou rozjet i nový a na Jesenicku dosud nevídaný projekt. „Společně s polskou stranou pracujeme na přípravě smíšených hlídek. V rámci vstupu do shengenského prostoru budou na hranicích dohlížet česko-polské hlídky. Část služby budou policisté na českém a část na polském území,“ řekla velitelka služby pořádkové a železniční policie Lenka Haderková.

Členové budoucích mezinárodních posádek se nyní školí v zákonech druhého státu, aby od Nového roku mohli začít pracovat naplno. „Je tu několik nově napojených cest z Polska a je třeba zajistit bezpečnost silničního provozu. V tom by měly pomoci i mezinárodní hlídky,“ dodala Haderková.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika