„Vážený pane viceburgmistře, jednotky spřátelených armád našeho císaře rakouského jsou připraveny ke slavnostnímu odchodu na pomoc Nyse," zahlásil zástupci města jeden z rakouských dělostřelců.

Náměstím pak zazněl třikrát pozdrav „vivat". Vojáci s koňmi, dřevěným vozem a více než šest metráků těžkým kanónem obkroužili náměstí a vydali se na cestu. Čtyřicetikilometrovou trasu zvládnou ujít za dva dny. Spát budou podobně jako vojáci před dvěma sty lety na statku na slámě.

„Jsme rakouští dělostřelci. V bílých uniformách s námi jdou i rakouští granátníci z Ostravy, jeden je ze Zlatých Hor. Modří jsou Prušáci," vysvětlil člen Javornické dělostřelecké gardy Martin Lomáz.

V letošním roce se z Javorníku na pochod vydalo méně místních než obvykle. Řada lidí totiž nedostala volno ze zaměstnání. Javornická dělostřelecká garda se tak musela obejít i bez svého velitele.

Pochodující jednotky letos potrápí počasí. Teploty se o víkendu šplhají ke čtyřiceti stupňům, historické uniformy členů Javornické dělostřelecké gardy jsou ušité z těžkého sukna. „Však si to zkuste," podává mi Martin Lomáz svůj klobouk. „Je ráno a už je propocený. Nechte si ho na hlavě tři minutky," nabádá.

Alespoň malou úlevu poskytnou dělostřelcům boty. Namísto těch historických půjdou někteří v pracovní obuvi, jiní si na pochod nazuli sandále. „V těchto vypjatých situacích se dobovost promíjí," vysvětlil další z členů gardy Petr Denk.

Javorničtí letos do Nysy pochodují posedmé. Letos se však budou muset obejít bez tradiční bitvy, kterou si město připomínalo události z období napoleonských válek. Akce se neuskuteční kvůli nedostatku peněz. Zbytečně však do Polska nejdou. Slavit budou desáté výročí od založení jednotky svých kolegů v Nyse.