Bývalý kněžský seminář se snaží prodat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Klášter získala zpět kongregace boromejek. Rozlehlý areál sloužící do roku 2012 jako výchovný ústav nabízí k pronájmu.

„Svou rozlohou a užitnou plochou je vhodný k pronájmu neziskovým organizacím, které by zde mohly vybudovat domov důchodců nebo stacionář se zhruba 150 až 250 lůžky,“ stojí v inzerátu realitní kanceláře.

Obyvatelé městečka na polské hranici se obávají, aby nový vlastník semináře či nájemce kláštera do objektu nenastěhoval nevítané obyvatele. V roce 2015 se spekulovalo o možném využití kláštera pro ubytování uprchlíků. Ti ostatně ve městečku žili v roce 1999. Na Kosovské Albánce tu nevzpomínají příliš v dobrém.

„Zezačátku, než se aklimatizovali, byl klid. Když postupem času zjistili, co si mohou dovolit, byly s nimi problémy. Zejména s mladými, docházelo ke střetům,“ uvedl již dříve starosta Vidnavy Rostislav Kačora.

Místní se obávají i možného příchodu sociálně slabých problémových obyvatel. „S místními Romy nemáme problémy. Žijí tu dlouho, naše děcka spolu chodí do školy. Když se ale přistěhují noví, bývají s nimi potíže,“ poznamenal obyvatel Vidnavy středního věku.

Úřad pro zastupování státu nabízel seminář loni v létě k prodeji za 6,5 milionu korun. Fámy, že objekt už má nového vlastníka, mluvčí Úřadu vyvrací. „Do výběrového řízení nepřišla žádná nabídka. Proto v dubnu vyhlásíme další kolo výběrového řízení,“ sdělil Radek Ležatka.

Ani kongregaci boromejek se dosud nájemce kláštera sehnat nepodařilo. „S každým případným zájemcem budeme jednat i o účelu, pro který má zájem si objekt pronajmout,“ ubezpečila generální vikářka kongregace Amidea Blanka Rybecká.