V slunečném podzimním dni se na dvouokružní trasu s celkem osmi zastaveními vydala téměř stovka přítomných. Zakončili ji na tradičních bramborových hodech, které obec proslavily široko daleko.

Putování odstartovalo odhalení hlavního panelu u obecního úřadu. Postarali se o to autoři a realizátoři stezky, Vojtěch Kolář a Pavel Odstrčil, který celou stavbu zafinancoval.

„Je to můj příspěvek rodné obci, kde prožilo život deset našich generací. A právě práce na vznikajícím rodokmenu mě k myšlence na naučnou stezku přivedly,“ vysvětlil důvod vzniku Odstrčil.

„Kopretinku jsme vybrali záměrně – má stejné barvy jako znak obce Svébohova,“ zdůvodnil zastupitel Kolář, proč padla volba právě na tuto postavičku.

Jesenický fotograf Tomáš Neuwirth.
Nafotil hřbitov na Rejvízu v zimě, šejkové z Emirátů si ze snímku sedli na zadek

Na trati se pak s ní mohli turisté setkávat ve formě plechových štítků, orientačních šipek či nálepek. Od památníku obětem války, přes rodný dům Arnošta Valenty, místní Pekýlko nebo vrcholy Homole a Háječek účastníky dovedla až k obecní kapli či kostelu a provedla je i přes nejstarší částí s kouzelnými dřevěnicemi.

„Vrátilo mi to vzpomínky,“ svěřil se osmdesátiletý domorodec, který patřil k nejstarším účastníkům vycházky.

„Pěkné výhledy, ideální podklad,“ libovala si vyznavačka chůze naboso, která většinu cesty absolvovala s botami v ruce.

Starosta nedalekého Postřelmůvka dokonce přijel na jeden z nejvyšších vrcholů svého katastru přivítat lidi na kole.

„Na Homoli chodíme často, že se stala součástí naučné stezky, je pro budoucí generaci jenom dobře,“ svěřili se rodiče miminka, nesoucího se v šátku.

Jiné maminky volily sedačky na záda či kočárky. Zdolávaly četné terénní nerovnosti, odpočívaly u zastavení s informacemi či místními pověstmi. Děti pak tabule naváděly k odpovědím do interaktivní soutěže, kterou autoři otevření stezky oživili. 

Energetické centrum recyklace v Rapotíně v říjnu 2019.
Biometan z Rapotína putuje do rozvodů plynu. Jako první v Česku