„Vlk zabil v Bavorsku pět ovcí. Měl by být zastřelen. Najednou je v Česku přejetý, 400 kilometrů daleko,“ obrátila se na Olomoucký deník novinářka Christine Ascherl z Oberpfalz Medien.

Lovci v Bavorsku, kde v prosinci strhl ovce, vyrazili po stopách šelmy. Stříleli po vlku a mělo se zřejmě za to, že zvíře skutečně zastřelili.

Že minuli, prokazuje fakt, že samec byl 17. ledna nalezen nedaleko dálnice u Olšan u Prostějova.

Podle odborníků při ohledání těla zvířete nebyly patrné žádné stopy po střelbě. Příčinou úhynu byla s největší pravděpodobností srážka zvířete s automobilem.

„Podle toho, jak jsem zvíře viděl, jsem přesvědčený, že šlo o dopravní nehodu. Nebylo na něm patrné žádné povrchové zranění. Hrudní koš jevil známky potlučení,“ sdělil Olomouckému deníku Jiří Šafář z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR s tím, že výsledky pitvy zatím k dispozici nemá.

Nález mrtvého vlka u silnice u Olšan na Prostějovsku
U Olšan našli mrtvého vlka. Pohybují se v okolí Olomouce?

Vzdálenost? Otázka 10 dnů

Samec musel urazit přes 350 kilometrů. Naposledy byl spatřen u Marktschellenbergu, obec v okrese Berchtesgadener Land v Bavorsku.

Že se jednalo o stejného vlka, potvrdila analýza DNA, kterou již mají odborníci k dispozici. Výsledky rozboru vzorku tkáně odebraného zvířeni nalezeného u Olšan, které český tým vložil do mezinárodní databáze, seděly na vlka z Bavorska.

„V databázi se shromažďují data o středoevropské populaci vlků. Jestliže v Bavorsku byla nějaká zvířata stržená, bylo z nich možné odebrat materiál na genetický rozbor. Proto tento vlk již byl v evidenci,“ vysvětlil zoolog Šafář.

Podle experta není pro vlka problém zvládnout takovou vzdálenost.

„Vlk je schopný bez problémů urazit 30 až 40 kilometrů za noc. Je to otázka 10 dnů, kdyby byl pořád v pohybu. Musí si občas něco ulovit, nažrat se,“ uvedl Jiří Šafář.

Noc na pondělí nepřežilo dalších pět ovcí.  Foto: Deník/Jiří Řezník
Vlci útočí. Jejich podpora v Česku tak slábne, někteří odborníci již mění názor

Vlci v kraji jen sporadicky

Samec vlka, který byl podle odborníků za života ve výborné kondici, byl nalezen 17. ledna na místě, kde je silnice u Olšan u Prostějova jen několik metrů vzdálená od dálnice D46, s níž je souběžná.

Informace o výskytu vlků na Olomoucku jsou ve srovnání s jinými kraji v ČR velmi sporadické, jedná se o příležitostné záznamy migrujících jedinců.

Na Olomoucku byli vlci spatřeni před pěti lety u Mladče, kde lidé viděli přeběhnout smečku čtyř zvířat přes dálnici.

„Rozhodně zatím nemáme informaci o trvalém výskytu vlků v našem regionu. I když místa, kde by pro ně byl vhodný prostor, tady jsou, třeba na Libavé,“ uvedl Jiří Šafář.

Naše kulturní krajina je hustě protkaná zástavbou a sítí silnic, které pro volně žijící živočichy představují obtížně překonatelné bariéry. Doprava je tak jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou.

„Na silnicích samozřejmě nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ vysvětlil odborník.