Nebezpečí povodní v noci na pátek hrozilo také na Šumpersku. Třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity byl ve čtvrtek večer vyhlášen v Sudkově a Loučné nad Desnou, o stupeň menší byl v Jindřichově. Ostatní toky se udržely na jedničce, tedy na nejmírnějším stupni.vpátekčasně ráno v Sudkově vystoupila z koryta řeka Desná a vylila se do polí a na silnici spojující Sudkov s Bludovem. Cesta tak byla několik hodin uzavřená, v době kulminace na ní bylo dobrých třicet čísel vody. Okolní pole se proměnila v malou lagunu.

Úzká silnice, která spojuje Bludov a Sudkov se pod vodou ocitá několikrát do roka. Břehy řeky Desné totiž mají ochrannou hráz. Jakmile se voda dostane na maximum, zavře se náhon a voda se rozlije do polí ještě před Sudkovem, a neohrožuje tak domy.

„Pohotovost jsme měli již včera večer, silnice byla zatopená kolem půl čtvrté ráno. Ale voda zase rychle opadla,“ uvedl dobrovolný hasič ze Sudkova Jan Čulík, který společně s kolegy včera dopoledne čistil silnici od nánosů bahna. Jakmile se voda vsákla, na louku byl kuriózní pohled. V blátě se totiž zelenaly desítky melounů, které přinesla voda. „Odkud se melouny vzaly, to nikdo neví. Ale hodně lidí si pro ně přišlo s taškami, připlavalo jich sem docela dost,“ podivoval se Čulík. Melouny patřily šumperské firmě MK Fruit, která má sklady v Žerotínově ulici v Šumperku v těsné blízkosti řeky Desné. „Melouny skladujeme v ohradě zhruba metr od břehu. Voda ale celý břeh strhla. Nahlásili jsme to jako pojistnou událost,“ řekl Luděk Kolek ze společnosti MK Fruit. Podle něj tak v Desné skončila nejméně tuna melounů.

Dramatickou noc na pátek prožívali také v Loučné nad Desnou, kde povodňový štáb zasedal do časných ranních hodin.
„Stačilo dvacet centimetrů, aby se Desná začala rozlévat. Ukázalo se, že některá místa jsou dost kritická, jedná se například o úsek v blízkosti továrny v Rejhoticích a také v Koutech u staré pily poblíž hotelu Dlouhé Stráně. Tato místa budeme řešit s Povodím Moravy,“ řekl starosta Loučné Pavel Martínek (ČSSD).

V domcích v blízkosti těchto úseků dokonce lidé sami v noci začali s evakuací majetku i zvířat. K pohromě ale naštěstí nedošlo a voda se udržela v korytě. Během včerejška se hladina Desné vrátila k normálním hodnotám. Podle starosty Martínka se jednalo o mimořádnou příležitost, jak prověřit připravenost povodňového štábu. „Dokázali jsme se brzy sejít a spolupracovat velmi efektivně. Připraveni na krizovou situaci jsme byli dobře. Možná slabým místem je místní rozhlas, který na některých místech není slyšet, ale měli jsme připravené megafony, takže pokynů a varování by se dostalo každému,“ dodal starosta Loučné.

Podle něj vážnou situaci nesli velmi špatně všichni, kteří mají v paměti ničivé záplavy před deseti lety. „Tma a silné hučení vody určitě probudily řadu nepříjemných vzpomínek,“ uzavřel Martínek. Velká voda také způsobila přerušení dopravy na dvou tratích v regionu. „Od čtvrtka šestnácti hodin do pátku do tři čtvrtě na sedm ráno byl zastaven provoz v úseku Žulová – Javorník ve Slezsku, kde hrozilo podemletí tratě. V pátek v jedenáct hodin byl pak přerušen provoz mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami, kde voda podemlela trať. Cestující přepravovaly autobusy,“ uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.