Svíce je vysoká jako dospělý člověk, má čtrnáct centimetrů v průměru a váží čtvrt metráku. Pracují na ní pokaždé dvě ženy naráz, aby s ní mohly vůbec otáčet. Zdobit se musí nastojato, jinak by se jednotlivé ornamenty poškodily.

Svíce je ze třiceti procent vyrobená ze včelího vosku. „Z toho jsou udělané i probarvené pláty, z nichž vyřezáváme jednotlivé ornamenty a ozdoby. Pomocí šablony si nejprve připravíme jednotlivá písmenka na nápis, znak, letopočet, lístky a nachystáme si dílky trikolory. Vše se pak lepí na svíci jen teplem ruky. I s přípravou nám zdobení zabere asi tři dny," popisuje pracovní postup Marie Procházková.

Svíci zdobí nápis Armáda České republiky, znak armádní duchovní služby tvořený českým lvem a beránkem, letopočet 2015 a nápis Veritas domini vincit – Pravda Páně vítězí. Kolem dokola ji pak obepíná trikolóra a zlaté lístky lípy – českého národního stromu.

„Nejsložitější je znak. Lev se musí lemovat tenkou černou stuhou, která se za tepla trhá v ruce. Je to mravenčí práce. Dost náročná jsou i písmenka," dodala Marie Procházková.

Svíci čeká v květnu dlouhá pouť až na úpatí Pyrenejí do známého francouzského poutního místa Lurd. Zde se každoročně koná mezinárodní vojenská pouť. Letos se uskuteční už po sedmapadesáté.

Tradice vznikla v roce 1958, kdy se poprvé sešli francouzští a němečtí vojáci při aktu usmíření národů po druhé světové válce. Nyní se pouti pokaždé účastní přes patnáct tisíc vojáků z přibližně třiceti zemí a modlí se za mír ve světě.