Kříž skupina lidí nainstalovala na vrcholové skále hory Vozka. Z fotografií z místa je patrné, že je ke skále upevněn pomocí tří kotev s ocelovými lany. Fotografie z instalace zveřejnili účastníci akce na sociálních sítích.

Snímky neunikly ani pozornosti pracovníků Agentury ochrany přírody a krajiny. Lokalita se totiž nachází v přísně chráněném území.

„Nevěděli jsme o tom. Evidentně byl nainstalován bez jakéhokoli povolení a bez vědomí vlastníka,“ konstatoval Pavel Jurka z Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy CHKO Jeseníky.

Ukázka z publikace Čti Jeseníky.
Boom publikací o Jeseníkách. Jdou na dračku

Kříž skupina lidí vztyčila v ochranném pásmu Národní přírodní rezervace Šerák – Keprník. Podle ochranných podmínek je zde zakázáno provádět jakékoli zemní práce a stavět.

„Čekáme na právní specifikaci, ale pravděpodobně se jedná o porušení tohoto ustanovení. Komunikujeme s Lesy České republiky jako s vlastníkem, shromažďujeme podklady k případné kontrole těch osob a zahájení dalších kroků v případném správním řízení,“ přiblížil Pavel Jurka.

První etapa obnovy vodovodního přivaděče z Koutů nad Desnou do Šumperku.
V Jeseníkách obnovují páteřní vodovod pro Šumpersko. Takto to vypadá

Instalace takové stavby bez povolení v tak přísně chráněné lokalitě je v Jeseníkách ojedinělá. Další osud kříže na Vozkovi je nyní otevřený. Záležet bude na postoji Lesů ČR i na vyhodnocení situace ze strany Správy CHKO Jeseníky.

„My nyní nic odstraňovat nebudeme. Za stav pozemku je odpovědný vlastník. Myslím, že řešení je otázka dnů,“ doplnil Pavel Jurka.

Tématu se bude Deník v následujících dnech dále věnovat.