„Policie na případu stále intenzivně pracuje. Prověřeno bylo 780 osob. Zadrženy byly dvě osoby, ale záhy propuštěny,“ uvedla mluvčí Severomoravské krajské policejní správy Dagmar Bednarčíková.

Policisté podle Bednarčíkové pracují se čtyřmi vyšetřovacími verzemi, jednou z nich je, že pachatel je z okruhu lidí závislých na drogách. „Policie i na zdánlivě neřešitelných případech pracuje stále. Vždy, pokud se objeví nové skutečnosti, tak je prověřuje. Promlčecí lhůta u vraždy je dvacet let,“ dodala Dagmar Bednarčíková.

Za posledních patnáct let policisté na Šumpersku evidují kromě dubnové tragédie v Temenici jen jednu neobjasněnou vraždu. V listopadu roku 1996 byla ve svém mohelnickém bytě nalezena ubodaná středoškolská profesorka Irena Čížková. Pachatel i motiv činu jsou dodnes záhadou. Další dvě ženy se řadu let pohřešují a patrně také již nejsou mezi živými. „Existuje důvodné podezření, že se staly rovněž oběťmi násilného činu, těla se ale nikdy nepodařilo najít,“ řekl šumperský kriminalista Milan Pospíšek.

První z pohřešovaných žen je tehdy dvaatřicetiletá Ludmila Švancarová ze Šumperka, která beze stopy zmizela v říjnu 1992. Po sobě zanechala malé děti, nejmladší miminko bylo v té době ze zdravotních důvodů v šumperském kojeneckém ústavu. „Paní Švancarová by nikdy od svých dětí neodešla, určitě se jí něco muselo stát,“ vyjádřila se tehdy zaměstnankyně kojeneckého ústavu, která Švancarovou dobře znala. Hlavním podezřelým byl druh Ludmily Švancarové, kterého údajně několik lidí vidělo večer, kdy žena zmizela, táhnout kárku s objemným nákladem. Mělo se jednat o koberec a policisté se domnívali, že v něm bylo tělo ženy. Jenže tělo nenašli a pátrání nepřineslo žádný výsledek. Druh pohřešované ženy si nakonec odpykal dlouholetý trest za úplně jinou trestnou činnost. Vraždu mu policisté neprokázali.

Stejně beze stopy zmizela v srpnu 1998 padesátiletá Jana Suková z Rapotína, která se pravděpodobně také stala obětí vraha. Případy obou pohřešovaných žen spolu nemají souvislost. Jejich portréty se dosud nacházejí mezi seznamem pohřešovaných osob, které na svých internetových stránkách zveřejňuje ministerstvo vnitra.