„První dvě elektrárny již úspěšně prošly procesem posouzení vlivu na životní prostředí. Nyní budeme zpracovávat dokumentaci pro stavební povolení. Na začátku příštího roku je chceme začít stavět,“ řekl investor větrné farmy Jan Kotrle. Pro ostatní elektrárny nechal investor doposud zpracovat posouzení vlivu na životní prostředí. Dokument připomínkovaly okolní obce, ochránci přírody i místní obyvatelé. Nejčastěji se obávali zvýšeného hluku a ovlivnění živočichů žijících v okolí. Plánované elektrárny se totiž zčásti nacházejí v ptačí oblasti Kralický Sněžník.

„Zažádali jsme o vizualizaci, abychom viděli, jak bude vypadat pohled na elektrárny od zámku a papírny. Chceme také předložit charakteristiku útlumu všech zvuků vydávaných elektrárnou,“ vyjmenoval některé z požadavků obce starosta Velkých Losin Miroslav Kopřiva.

„Odborníci rozpracovávají podrobné hlukové studie pro každou elektrárnu zvlášť. Kvůli chráněnému chřástalovi nepostavíme dvě elektrárny z původně plánovaného počtu. Výsledné řešení bude kompromisem,“ vysvětlil Kotrle. Větrná farma zasáhne katastry čtyř obcí – Bratrušova, Kopřivné, Hynčic a Velkých Losin. Část jejich obyvatel s výstavbou obřích větrníků nesouhlasí.

„Přibližně polovina lidí je pro stavbu elektráren, polovina proti,“ řekl starosta nedalekých Hanušovic Petr Malcharczik. „Negativně na záměr reagovali také někteří obyvatelé Kopřivné, která leží uprostřed navrhovaného parku.

„Jednání zastupitelstva, kde investor představil svůj návrh, se zúčastnila i veřejnost. Nikdo z přítomných však neprotestoval. Ani na radnici žádný oficiální protest dosud nedorazil,“ sdělila starostka Kopřivné Jana Gerešová a dodala, že investor má zájem místní o projektu informovat.
Navrhovaná výška elektráren od paty až po vrchol lopatek je téměř 150 metrů, nosný tubus bude měřit 105 metrů. Výkon každé z nich je dva megawatty.

Elektrárny v nedaleké Ostružné jsou vysoké čtyřicet metrů. Větrný park bude stát 1,3 až 1,5 miliardy korun a obcím v okolí přinese ročně do rozpočtu statisíce korun. Zkušenost se stejným typem větrných elektráren mají v Pavlově u Jihlavy, kde již čtyři větrníky stojí. „Reakce obyvatel na elektrárny jsou vesměs kladné. Například obavy ohledně hluku se nepotvrdily,“ řekl starosta Pavlova Jaroslav Šťastný.