Cílem výcviku bylo koordinovat postup záchrany lezeckých družstev a skupin Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje s leteckými záchranáři a vyzkoušet si výsadky přímo na sloupy lanovky či na sjezdovku.

„Zároveň jsme cvičili také postupy při spouštění jednotlivých osob ze sedaček, pohyb lezců na ocelových lanech a práci s mechanismy různých typů lanovek,“ sdělila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Výcviky se konaly v areálech v Kunčicích a v Hynčicích pod Sušinou. Součástí záchranných prací se stal i vrtulník. Pokud může vzlétnout, pomůže zkrátit čas záchrany i o desítky minut. Při včasném ohlášení poruchy tak nemusejí lyžaři v nepříznivých podmínkách na lanovce čekat déle, než je nezbytně nutné.

„Při spolupráci s vrtulníkem jsme totiž schopni rychleji soustředit naše síly a prostředky na místě zásahu a výrazně tak urychlit nasazení většího počtu hasičů-lezců, a tím tak dostat do bezpečí a tepla v kratším čase větší počet lyžařů,“ doplnila Lucie Balážová.

Záchranu z lanovky profesionální hasiči cvičí každý rok. Při ostrých zásazích se ukazuje, že pravidelný výcvik je nezbytností. Díky prověřeným postupům se hasičům daří zkrátit nedobrovolný pobyt lyžařů na zaseknuté lanovce na minimum.

Letos v únoru hasiči v Přemyslově u Loučné nad Desnou zachraňovali pomocí lezeckých technik čtyřicet lidí, dalších devadesát z lanovky evakuovali. „Zásah ztěžovalo špatné počasí a nízké teploty. Přesto se nám podařilo dostat všechny bezpečně dolů do hodiny a půl,“ doplnila Lucie Balážová.