Už v půl páté ráno startoval nad budoucím lyžařským areálem na Přemyslově nedaleko Loučné nad Desnou vrtulník. Piloti a pracovníci firmy Kers, která dodává celou technologii lanové dráhy včetně odbavovacího systému, využili příznivého počasí, a než se před osmou hodinou spustil déšť, osadili na vybetonované patky pět sloupů lanovky.

„Vrtulník na místě ještě zůstává. S jeho pomocí bude firma osazovat i lana a sedačky dráhy. Všechno závisí na počasí. Nesmí pršet a hlavně foukat vítr. Celkem je naplánováno dvaadvacet přeletů s materiálem,“ řekl Radek Petřík ze společnosti Desná, která lyžařský areál buduje. Vrtulník byl na Přemyslově v akci už na podzim, kdy převážel beton pro patky sloupů lanovky.

Příznivé počasí letošního jara stavbařům nahrálo. Na strmější červené sjezdovce jsou už položeny kabely pro osvětlení a umělé zasněžování, na pozvolnější modré se výkopy pro kabely teprve dělají. Na obslužném objektu je hotová střecha, stavební firma dělá rozvody elektřiny, odpady a zdí vnitřní příčky. Firma pracuje také na čistírně odpadních vod, akumulační nádrži na vodu a na propojení dojezdových ploch obou sjezdovek Čtyřsedačková lanovka s převýšením dvě stě dvacet metrů bude dlouhá sedm set metrů a bude mít kapacitu až 2 240 osob za hodinu.
Přepravu mohou zrychlit rozběhové pásy, s nimiž lyžař pár metrů pojede, než k němu dorazí rychle jedoucí sedačka. Červená sjezdovka je dlouhá 650 metrů, modrá měří více než kilometr. O umělé zasněžování svahů se bude starat pět děl.

Areál má jedno problematické místo, a tím je přístupová komunikace z Loučné, která je v havarijním stavu. Silničáři už mají v plánu její rekonstrukci, ale zda na ni v příštím roce dojde, není jisté. Zatím se zpracovává projekt pro územní řízení.

„V zimě budeme komunikaci udržovat, máme na to sněžné frézy. Kdo si netroufne s autem nahoru, může nechat auto na odstavném parkovišti dole v Loučné, odkud budou jezdit tři skibusy,“ informoval Petřík. Zkušební provoz celého areálu chce společnost Desná zahájit v listopadu.