„Restaurace byla už ve značně neutěšeném stavu. Koncem loňského roku padlo rozhodnutí, že je potřeba s tím něco udělat. Zpočátku jsem zamýšlel jen menší úpravy spočívající ve výměně stolů, židlí a koberce, ale postupně jsem dospěl k přesvědčení, že nejlepší bude celý prostor kompletně zrekonstruovat. Velkou roli přitom sehrálo naprosto nevhodné umístění baru,“ vysvětlil pohnutky vedoucí k rekonstrukci ředitel divadla Matěj Kašík.

Provizorně opravená silnice v Hanušovicích v místě sesuvu.
Objížďka skončila, silnice u Hanušovic je znovu průjezdná

Novou podobu interiéru navrhla šumperská designérka Pavla Andrlová, práce provádí místní řemeslníci i pracovníci divadla. „Rozhodli jsme se, že rekonstrukci nebudeme zadávat na klíč jedné firmě, protože jsme schopni si řadu prací zajistit sami svépomocí. Raději využíváme místní řemeslníky a sami nakupujeme i veškerý potřebný materiál, na který si jako plátci DPH uplatňujeme odpočet,“ podotkl Matěj Kašík.

Rys ostrovid. Ilustrační foto
Rys se na Zábřežsko zatoulal z Polska. Vypustili tam šelmy odchované v zajetí

Pomáhali i herci

Do rekonstrukce se divadlo pustilo v první polovině dubna. S vyklízením, bouráním baru a přípravou celého prostoru pomáhali zaměstnanci divadla i herci. První řemeslníci obsadili restauraci na přelomu dubna a května. Kromě instalatérských prací a úprav elektroinstalace vybudují nový bar v sousedství kuchyně. Součástí úprav je položení podlahy z dřevěných parket, instalace nového osvětlení, výmalba a dekorace. Nové stoly a židle pořídilo divadlo již loni.

„Provoz kuchyně restaurace Opera, která vydává jídla přes okénko, jsme s výjimkou dnů, kdy se pokládala nová podlaha, prakticky nijak neomezili. Počítáme s tím, že vše by mělo být hotovo nejpozději koncem května,“ uzavřel ředitel.

Náklady na rekonstrukci se budou pohybovat kolem 1,2 milionu korun. 405 tisíc korun půjde z investiční dotace, kterou v dubnu schválila rada města.