„První etapu výstavby, která zahrnovala palác Schönberg a další přilehlé objekty, se nám podařilo dokončit v roce 2012, druhou etapou by měl být parkovací dům naproti hotelu Hansa. Problémem je ale nutná úprava křižovatky ulic Langrovy, Lužickosrbské a Jiřího z Poděbrad, která by celou investici značně prodražila," uvedl Josef Vymazal.

Firma SAN-JV se zavázala parkovací dům postavit poté, kdy zastavěla část plochy, která byla původně určena pro auta. K vjezdu do třípodlažního parkoviště, kde projekt počítá se 150 místy, by ale podle technických norem měl vést odbočovací pruh. Dopravní situaci by mohla vyřešit kruhová křižovatka.

„Problém je složitý, protože záměr firmy SAN-JV vznikal téměř před deseti lety, kdy byla zcela jiná ekonomická situace. Navíc ulice Jiřího z Poděbrad nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí, pokud by se začalo kopat, město by zřejmě muselo vracet část dotace, kterou na opravu ulice obdrželo. Při jejím přidělení byla totiž stanovena lhůta udržitelnosti projektu," řekla vedoucí majetkoprávního odboru šumperské radnice Hana Répalová.

Firma SAN-JV by měla městu předložit svůj záměr do konce letošního roku, předtím už několikrát požádala o odložení termínu. K předloženému záměru je vázána smlouva mezi společností SAN-JV a městem o budoucím prodeji pozemků.

Kromě parkovacího domu měly v lokalitě vyrůst další objekty s komerčními prostory i byty, například zastavěna měla být také plocha pod hlavní poštou. Zda se ale firma do stavby pustí, není jisté. V Šumperku totiž nabídka prostor k pronájmu už delší dobu převyšuje poptávku.