Jaromír Burďák ho přes zranění, která utrpěl, vyprostil ven, odtáhl do bezpečné vzdálenosti, uložil do stabilizované polohy a přivolal pomoc. Zachránil mu tak život.

Ve čtvrtek 27. listopadu za to převzal na mohelnické radnici ocenění od zástupců hasičů, policie a starosty města Pavla Kuby. „Nemyslím si, že bych si to nějak extra zasloužil. Udělal jsem to automaticky. Myslím si, že by to mělo být normální," řekl skromně mladý zachránce.

Celá událost se odehrála 12. listopadu před třiadvacátou hodinou na konci obchvatu Zvole směrem na Mohelnici. Jaromír Burďák jel tehdy od kamaráda z Lukavice. Po odbočení se zařadil do svého pruhu a uviděl, jak se na něj řítí protijedoucí auto. Následoval náraz.

„Jel dost rychle a trefil mě skoro čelně, takže to byla velká rána. Moje auto se otočilo o sto osmdesát stupňů. Přes rozbité sklo jsem si všiml, že druhé auto hoří. Vylezl jsem ven a viděl, že řidič je v bezvědomí a visí na pásu. Odepnul jsem ho a vytáhl ho z auta. Doslova mi spadl do náruče. Odtáhl jsem ho na druhou stranu silnice a uložil ho do stabilizované polohy. Pak jsem volal policii," popsal okamžiky krátce po nehodě Jaromír Burďák.

Strach prý v tu chvíli nepociťoval. „Dolehlo to na mě až mnohem později. V tu chvíli jsem byl v šoku. Nevěděl jsem ani, jestli zachraňuji živého člověka," vzpomínal mladík.

Základy první pomoci ho naučila maminka, která je zdravotní sestrou. Učil se je také v autoškole. Řidič, který mu vděčí za záchranu života, ho zatím nekontaktoval. „Ozvala se mi ale jeho maminka, která mi děkovala," řekl Jaromír Burďák.

Podle záchranářů si jeho čin ocenění určitě zaslouží. „Postavil se k celé věci čelem a přes svá zranění a šok, ve kterém musel určitě být, přispěchal druhému řidiči na pomoc. Jednoznačně mu tím zachránil život," vyzdvihl zachránce ředitel šumperského územního odboru Hasičského záchranného sboru Martin Žaitlik.

Upozornil, že druhý vůz požár zcela zdevastoval. „I když pak zastavila další auta a jejich posádky se snažily hořící vůz uhasit, s běžnými prostředky neměly šanci. Když přijeli na místo hasiči, hořelo už celé auto, nejen v motorovém prostoru, ale i uvnitř v kabině," připomněl Martin Žaitlik.

Pro Jaromíra Burďáka nebylo čtvrteční ocenění na radnici zřejmě poslední. „Od loňského roku předáváme ceny významným osobnostem města. Já budu pana Burďáka navrhovat na udělení Mohelnického jehlanu," řekl starosta města Pavel Kuba.