V úterý 28. srpna její majitelé Pavel Holubář a Mojmír Jílek přestřihli symbolickou pásku nového výzkumného a vývojového centra. Zavzpomínali při tom na doby, kdy začínali s výrobou v obyčejné garáži a o dnešním špičkově vybaveném areálu se jim mohlo jen zdát.

V centru už dnes nachází uplatnění tým dvanácti vývojových pracovníků firmy, který má za sebou přes dvacet projektů a více než deset patentů nebo patentových přihlášek.

„Od založení firmy v roce 1993 jsme chtěli, aby se vlastní výzkum a vývoj na jejím rozvoji významně podílel. Cílem vždy bylo, aby se výsledky vývoje hned přenášely do výroby, a to se nám dařilo. Samostatné výzkumné pracoviště ale bylo nad naše možnosti. Troufli jsme si na ně teprve díky evropskému dotačnímu programu Podnikání a inovace," řekl Pavel Holubář. Dodal, že silná orientace na výzkum a vývoj se bez veřejné podpory neobejde.

Investice za 55 milionů korun získala evropskou dotaci ve výši 27,5 milionu. Vedle starší haly v průmyslové zóně, kde sídlí firma SHM a její dceřiná společnost PIVOT založená spolu se Švýcary, tak letos vyrostla nová hala. Dnes už je v ní zkušební provoz.

Více než polovina té investice směřovala do špičkové technologie a laboratorního vybavení. A předpokládáme, že přilákáme nové mladé odborníky z Brna, Plzně a Prahy. Od října k nám nastupuje na pozici výzkumného pracovníka nový fyzik z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Do budoucna pak počítáme s dalším dvěma vysokoškoláky," řekl Pavel Holubář.

Doplnil, že díky novinkám pocházejícím z vlastního vývoje mohla firma SHM za poslední dva roky přijmout  24 nových lidí. Celkem dnes firmy SHM a PIVOT dávají práci 140 lidem a jejich platy výrazně přesahují průměr v regionu.

Firma se zabývá nanášením extrémně tvrdých a odolných vrstev na řezné nástroje - například vrtáky a závitníky nebo různé tvářecí nástroje. Využívá přitom plazmovou fyzikální metodu, na kterou má vlastní patent. Povlaková vrstva dokáže životnost nástrojů několikanásobně zvýšit a některé jsou bez ní nemyslitelné.

V kooperaci se švýcarskou firmou Platit AG pak firma vyrábí povlakovací zařízení, prodává je do pětatřiceti zemí světa a zajišťuje tam jejich servis.

Významně spolupracuje s Akademií věd ČR a vysokými školami. Jejich zástupci na  prezentaci nové haly nechyběli a nešetřili slovy uznání. Byl mezi nimi i světově uznávaný vědec profesor Stan Vepřek z Mnichova, který firmě SHM už léta poskytuje odbornou podporu. Jeho jméno nové výzkumné pracoviště nese.

„Do vývoje dáváme už léta velkou část zisku. Neustálá inovace je kvůli konkurenci nezbytná. Musíme přinášet a nabízet stále něco nového, jinak bychom do pěti let zkrachovali," řekl spolumajitel firmy Mojmír Jílek.