„V sobotu jsme měli 220 návštěvníků. Za červenec evidujeme 4 716, což je dosavadní červencový rekord. Velice nás to těší,“ popisovala v neděli dopoledne zájem o historii jediného původního českého sýra Jana Šilberská z loštického muzea tvarůžků.

Muzeum vzniklo již v roce 1994 na místě původního výrobního areálu a návštěvníci se v něm mohou seznámit s dlouhou tradicí výroby zrajícího sýra z netučného tvarohu.

Prohlédnout si mohou stroje a pomůcky i historické fotografie například z doby, kdy ruční výrobu nahradila strojní a členové rodu Wesselsů se stali největšími producenty tohoto sýra.

„Expozici postupně rozšiřujeme. Poslední novinkou je sud, který sloužil ke šlapání tvarohu. Lidé tady mohou strávit klidně přes hodinu, protože je co vidět. Pamatujeme i na děti,“ zvala na prohlídku Šilberská.

Na Praděd o prázdninách míří davy, nejen o víkendech, ale i uprostřed týdne to na asfaltce vedoucí k vrcholu vypadá jako na Václaváku, 12. srpna 2020
Turisté oblehli Jeseníky. Praděd zaznamenal nejvíce návštěvníků v historii

V Lošticích pak mohou turisté naplnit celý den, jak potvrdili manželé, kteří přijeli až z Mostecka.

„Byli jsme na Dolní Moravě a vydali jsme se na tvarůžky, které máme rádi. Chceme se o nic dozvědět něco více,“ popisovali.

„Nakoupili jsme v podnikové prodejně a teď se nestačíme divit, jak dlouhou tradici má výroba tvarůžků. Viděli jsme film a prohlížíme si exponáty. Na oběd si dáme něco s tvarůžkem v některé místní restauraci. Já mám v plánu ještě tvarůžkovou zmrzlinu,“ usmíval se zhruba šedesátník.

Zájem o tvarůžky stokrát jinak v Lošticích potvrzují i v prodejně tvarůžkových lahůdek na náměstí Míru, kde si turisté pochutnávají například na tvarůžkové zmrzlině.

„Receptura je stále stejná a zájem je velký. Lidé o prázdninách cestují více po Česku a tento letošní trend pociťujeme i my,“ dodala prodavačka regionální a vskutku netuctové chladivé pochoutky z Loštic.

Lékárna „U Černého orla" ve Vidnavě a pan lékárník Vít Starý
Nejkrásnější lékárna? Secesní unikát láká turisty do Vidnavy