Právě ve čtvrtek se při zápisu do první třídy ukáže, kolik rodičů skutečně stojí o alternativní formu výuky. Podmínkou pro otevření první waldorfské třídy v Jeseníku je minimálně sedmnáct dětí.

Situaci kolem waldorfské třídy vyhrotil otevřený dopis učitelek směřovaný zastupitelům, ve kterém se postavily proti zřízení nové třídy. Pozadu nezůstalo ani sdružení, které reagovalo rovněž otevřeným dopisem.

„Vadí nám, že se kolem zřízení třídy objevují nepravdy. Nelíbí se nám stanovisko učitelek. My nejsme sekta. Od lidí, kteří mají vysokoškolské vzdělání, je nefér, když argumentují nepodloženými informacemi posbíranými na internetu. V Jeseníku působíme čtyři roky a za tu dobu učitelky projevily minimální zájem o naši činnost,“ řekl rozhořčeně Luděk Vršan ze Sdružení pro alternativní vzdělávání.

Pro svou třídu mají příznivci této metody výuky zajištěnou i vyškolenou učitelku. Potřebují jen prostor a zaštítění Základní školou Jeseník.

S názorem sdružení se ztotožnil i starosta Jeseníku Petr Procházka (ODS). „Dopis mě nadzvedl. Hluboce s ním nesouhlasím. Některá vyjádření jsou naprosto irelevantní. Waldorfská pedagogika je zákonem uznané vzdělávání. Že se někomu tato alternativa nelíbí, je fakt, ale sdružení má na zřízení třídy právo a jeden úvazek navíc nepohne s ekonomikou školy,“ uvedl Procházka.

Zápis do prvních tříd Základní školy Jeseník se uskuteční ve čtvrtek 29. ledna od čtrnácti do sedmnácti hodin. Děti, jejichž rodiče jsou pro alternativu, musejí nejdříve projít klasickým zápisem.

Teprve potom je na řadě zápis do waldorfské třídy. „Potřebujeme znát skutečný zájem. Proto budeme chtít po rodičích podepsat čestné prohlášení, že děti do waldorfské třídy dají,“ uvedl ředitel Základní školy Jeseník Roman Mrosek.

Ředitel je v posledních měsících mezi dvěma mlýnskými kameny. Jeho podporu chtějí jak zástupci klasického, tak i alternativního vzdělávání. Sám proti zřízení waldorfské třídy, pokud o ni bude mezi rodiči zájem, není.

Vše se ale bude odvíjet od výsledku zápisu. Vzdělávací komise města totiž doporučila otevření třídy, jen v případě, že se v ní sejde minimálně sedmnáct žáků a za podmínky, že nejpozději prvního září roku 2011 vznikne samostatná waldorfská škola.

„Vyžádám si stanovisko pedagogické i školské rady. Poté se vyjádří zastupitelé. Konečné slovo má ředitel, ale bez stanoviska zastupitelů se nemůžu vyjádřit pro, ani proti. Potřebuji znát finanční garance. Zřizovatel se vyjadřuje ke koncepčním záměrům školy,“ přiblížil další postup ředitel.

Mrosek netají, že je ve složité situaci. V celé České republice má s waldorfskou školou zkušenosti jen deset ředitelů.