V sobotu 16. února ho završí filmový festival Welzlovo filmobile. Cestovatelské filmy rozsvítí plátno kina Retro od 14 hodin. Podle ředitele přehlídky Martina Strouhala bude letošní ročník přelomový.

„Festival se dostal do růstové krize. Začínáme cítit přetlak amatérského filmu na straně jedné a začínající poptávku a zájem o film profesionální na straně druhé. Náš cíl je ale jasný – přinést do Zábřehu co nejkvalitnější filmovou šou a zvýšit diváckou atraktivnost,“ řekl Strouhal.

Organizátoři proto festival zkrátili a rozdělili ho na dvě části – amatérskou a profesionální. V předvýběru porota z hlavní projekce některé snímky vyřadila.

„Mrzí mě, že mezi nimi byly i filmy zábřežské naděje Radoslava Horáka, které jsou dle mého názoru výtečné vzhledem k věku třináctiletého režiséra,“ řekl Strouhal.

V úvodní amatérské sekci bude například snímek Vladimíra Procházky, který dokumentuje pochod trampů k Welzovu hrobu.

Lákadlem v profesionální sekci, která začne v půl šesté odpoledne, bude například film pražského primátora Pavla Béma z Everestu s názvem Okno do nebe.

K vidění bude i film o filmu Na vlastní nebezpečí Josefa Urbana nebo snímek České televize dokumentující druhou výpravu našich horolezců na K2. „V této kategorii se v Zábřehu sejde opravdová špička,“ slibuje Martin Strouhal.

Exkluzivní bude i porota. Zasedne v ní stejně jako loni televizní dramaturgyně Lenka Poláková, producent a muzikant Martin Kratochvíl a dramaturg a spisovatel Josef Albrecht.

Jako host se festivalu zúčastní filmový kritik Pavel Taussig. Ten bude nápomocen divákům při hodnocení filmů v profesionálním bloku. Svým názorem bude jednotlivé filmy komentovat.

Přečtěte si:

Turistky startovaly jako parta raněných hafanů

Maskovaní recesisté tahali saně po náměstí

Welzlování: Recesisté běhali s kufrem