Letošní ročník jim opět připravil tvrdou prověrku jejich sil a dovedností z oblasti vojenského výcviku i speciální tělesné přípravy a také ze schopnosti rychlého a správného rozhodování.

Nejnáročnější byla třídenní etapa s dvěma bivaky v horách. Její jedna část se odehrávala na skále v lesích nad Bílým Potokem u Vrbna pod Pradědem, kde kdysi stával středověky hrad Weissenstein. Tato skála dala soutěžícím pěkně zabrat.

Závodníci nejprve museli zdolat skalní stěnu, pak se ve výšce po laně přesunout do koruny vysokého smrku, po kmeni vyšplhat vzhůru a po laně se opět dostat až na vrchol skály.

Odtud se jeden z členů hlídky musel dostat na špičku sousední skály po laně napnutém vysoko nad údolím.

„Tohle bylo zatím asi to nejtěžší, bylo to fyzicky hodně namáhavé," oddechoval po splnění náročné horolezecké disciplíny jeden z členů družstva 13. dělostřeleckého pluku z Jinců.

Pak se vojáci na lyžích přesunuli o několik kilometrů dál, kde na ně čekal další úkol nazvaný Útěk ze zajetí.

Soutěžící byli k sobě spoutaní na rukou a na nohou. Takto museli zdolat trasu, při níž se třeba plazili kanálem pod silnicí nebo několikrát překonávali po kládách potok.

Novinka: střelba z luku a zaminovaný most

Další den zase pořadatelé nachystali letošní novinku, odminování mostu.

Vedle střelby z dlouhých i krátkých zbraní vojáci také házeli nožem, sekerou a čekala na ně další novinka, střelba z luku.

Po celodenním pochodu na lyžích mezi jednotlivými disciplínami pak vojáci nocovali pod širým nebem. Ale přespat dvakrát v mrazu venku v přírodě je pro mnohé účastníky to nejsnazší z celého závodu.

V posledních disciplínách šlo především o rychlost při sjezdu a zručnost při házení ručních granátů.

Týmy sjely sjezdovku ve Ski aréně ve Vrbně pod Pradědem, přičemž musely překonávat překážky z klád a velkých pneumatik.

Hned po sjezdu zase likvidovaly pozorovatelnu nepřítele. Vojáci házeli granátem na dálku i na přesnost a běhali i na sněžnicích.

Vyhráli výsadkáři z Chrudimi

Vítězem třiadvacátého ročníku mezinárodního závodu se stalo družstvo 43. výsadkového praporu z Chrudimi.

„Máme obrovskou radost, jsme nadšení. Závod byl letos mnohem obtížnější, plný krásných disciplín," zhodnotil četař Zdeněk Černý z vítězného týmu.

„V tomto složení jsme jeli Winter Survival i loni, kdy jsme skončili čtvrtí. Je to úspěch," dodal kapitán družstva, nadrotmistr Richard Dvořák.

Na start se postavilo osmnáct družstev, závod jich dokončilo třináct.

Ze zahraničních účastníků se nejlépe vedlo slovenským průzkumníkům ze Žiliny, kteří skončili šestí.

Belgičtí výsadkáři obsadili osmé místo a polští studenti byli jedenáctí a třináctí.