Ve čtvrtek odpoledne rozjeli dopravně bezpečnostní akci Worm , která co do rozsahu nemá na Šumpersku obdoby. Zapojilo se do ní šestaosmdesát policistů, kteří na silnicích obsadili třiačtyřicet stanovišť. Ostatně o moc víc míst, kde lze bezpečně kvůli kontrole zastavit vůz, ani v regionu není. Policistům ze všech obvodních oddělení Šumperska přijeli vypomáhat i ochránci zákona ze sousedních regionů.

„Hlídky zkontrolovali 1446 vozidel. Kromě 198 přestupků zjistili dva trestné činy. U dvou mladých řidičů byl pozitivní test na drogy, dalších pět bylo pod vlivem alkoholu,“ informoval mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Drogy u motoristů jsou největším problémem na Mohelnicku, kde od počátku roku již zadrželi osm řidičů pozitivních na marihuanu nebo pervitin. Také ve čtvrtek večer policisté v Mohelnici zastavili dvacetiletého řidiče BMW, kterého prověřili drogovým testerem. Výsledek ukázal přítomnost amfetaminu.

„Řidič odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem tělních tekutin. Byl mu na místě zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda,“ sdělil Svatoň. O hodinu později jízda dalšího mladého šoféra skončila v obci Libivá. Policisté u něj zjistili marihuanu. Muž pak absolvoval vyšetření v Šumperské nemocnici.

„Policisté jsou na detekci drog vybaveni, zároveň jsou také proškoleni, v jakých případech mají tester použít. To znamená, že dokáží rozpoznat příznaky, které svědčí o možném požití drogy,“ vysvětlil zástupce ředitele šumperské policie Milan Pospíšek.

Podle něj je ale stále problémem legislativa, další policejní postup při zjištění drog u řidiče je administrativně zbytečně složitý. „Například v Německu se pozitivní test již bere jako důkaz trestného činu. U nás se ale ještě musejí vypracovat dva znalecké posudky. Jeden na určení konkrétní drogy a jejího množství, další posudek určuje, jakým způsobem droga motoristu ovlivnila. „Je to poměrně zdlouhavý a nákladný proces,“ dodal Pospíšek.

Nevýhodou je také finanční náročnost. Tester na drogy na jedno použití stojí kolem pěti set korun, následný rozbor moči přibližně stejně tolik. Ovšem vypracování dvou znaleckých posudků již stojí kolem dvaceti tisíc korun. Náklady nese stát, soud má ovšem možnost je dát k úhradě viníkovi.

Na akci šumperských policistů se přijel podívat také ředitel dopravní policie České republiky Martin Červíček, který navštívil několik kontrolních stanovišť. „Drogy jsou v dopravě novým fenoménem a stávají se velkým problémem. Je potěšitelné, že šumperská policie takto zareagovala. Testery na drogy jsme již vybavili policisty ve všech regionech. Řidiče jen můžeme upozornit, že podobné akce nebudou ojedinělé,“ řekl Červíček.

Úsměv na jeho tváři vyvolal název akce, kterou šumperští policisté pojmenovali Worm. V českém překladu to znamená červ, ale název akce prý rozhodně není inspirován příjmením nejvyššího šéfa dopravní policie. Anglický výraz policisté zvolili, protože zároveň v těchto dnech hostí své kolegy ze zahraničí, kteří se rovněž přijeli na akci podívat.