-Radnice má v plánu dolní náměstí kompletně obměnit. Počátkem roku proto vyhlásila odbornou architektonicko-urbanistickou soutěž. Se svými návrhy se přihlásilo třiadvacet autorských týmů. Nyní město zveřejnilo výsledky.

„Příjemně nás překvapil počet přihlášených návrhů. Ty představují pestrou škálu možností architektonického řešení pro dolní náměstí. Vítězné návrhy podpořily a zdůraznily rozšíření zeleně a vytvoření živého atraktivního veřejného prostoru," zhodnotil soutěž starosta Zábřehu František John.

Veřejnost se bude moci se všemi návrhy a studiemi seznámit na výstavě, která je naplánovaná na druhou polovinu července do auly základní umělecké školy. Už teď jsou ale všechny projekty k zhlédnutí na webových stránkách města v sekci věnované proměně náměstí.

Odborná porota, v níž usedli tři architekti a urbanisté a dva zástupci města, neměla snadné rozhodování. Návrhy probírala dlouhé hodiny. Nakonec jako nejlepší zvolila návrh od architekta Radka Novotného a Aleny Zmeškalové.

Takto vypadá budoucí podoba náměstí Osvobození podle představ architektů, kteří zvítězili v odborné soutěži vypsané městem.

Takto vypadá budoucí podoba náměstí Osvobození podle představ architektů, kteří zvítězili v odborné soutěži vypsané městem. Studie: Ing. arch. Radek Novotný a Alena Zmeškalová

„V souladu s dopravní koncepcí města navrhujeme vyloučení průjezdné dopravy z prostoru náměstí. Díky tomu je možné celkově proměnit jeho charakter a vytvořit potenciál pro vznik reprezentativního městského prostoru. Cílem je vytvořit vhodné předpoklady pro každodenní, opakované i slavnostní aktivity. Je zde možnost pro výrazné uplatnění předzahrádek restaurací, farmářské trhy, ale i slavnostní akce," popsali svůj návrh vítězové soutěže.

Co na to lidé?

Náměstí Osvobození je dnes především rušnou tepnou s hustou dopravou. Mnoha místním se to nelíbí.

„Chtěl bych tu mít pěší zónu. Rád bych, aby to bylo klidné místo, kam můžu jít na procházku nebo si tu sednout se zmrzlinou," vyjádřil se například mladý Zábřežan Jan Másilko.

Někteří obchodníci se ale už teď začínají obávat, že jim klesnou tržby.

„Myslím, že to nebude tak hrozné. To náměstí není tak velké, aby se nedalo k obchodům dojít. V jiných městech jsou také pěší zóny a obchody nekrachují," míní mladá maminka Monika Trčková.

Radní už vzali výsledky soutěže na vědomí. Vedení města nyní bude jednat s autory oceněných návrhů.

„Žádný z nich totiž nepřesvědčil porotu stoprocentně. Jde o to, zda budou autoři ochotní do svých návrhů zapracovat připomínky města. Pokud najdeme shodu, bude pokračovat projektová příprava," nastínil další postup starosta John.

Na etapy

Vzhledem k tomu, jak složitá bude příprava i stavební řízení, se nezačne stavět dříve než za tři roky. I tak město počítá s tím, že by se náměstí opravovalo na etapy.

Ještě předtím bude nutné vyřešit i dopravu, která nově povede především průtahem kolem Billy na Havlíčkovu ulici, respektive z druhé strany Bezručovou a Dvorskou ulicí. Ze Žižkovy ulice se od křižovatky u staré pošty k dolnímu náměstí stane jednosměrka.

Ještě počátkem minulého století dolní náměstí vypadalo úplně jinak než dnes. Na dobových snímcích jsou vidět přízemní a jednopatrové domky. Středem dnešního náměstí protékal Krumpašský potok, po jehož březích rostly stromy.

Prostor také často měnil svá jména. Na začátku minulého století nesla část dnešního náměstí název Schömberská (Šumperská) ulice. V roce 1921 se hovoří o Kahlikově náměstí. Po nástupu komunistů k moci v roce 1948 bylo přejmenováno na Stalinovo.