Dům dětí u radnice přestal sloužit svému účelu po sloučení dvou domů dětí ve městě. Dnešní starosta Tomáš Spurný zde již v minulosti navrhl vybudovat městský minipivovar. Budova k tomu totiž má ideální dispozice. Se svým nápadem však v radě města neuspěl.

Myšlenky se však ujal soukromý investor.

„Jedná se o mladého muže z Prahy, který se pohybuje celý život v gastronomii a má bohaté zkušenosti ze zahraničí. Záměrem jeho a celé rodiny Prokůpkových je zde vybudovat minipivovar a provozovat tam kulturní aktivity,“ shrnul starosta Tomáš Spurný.

Vizualizace podoby vznikajícího zázemí sportovního areálu
Místo střelnice lidový golf. V Rapotíně roste sportovní areál

Kam se podějí nájemci?

V budově nyní vyvíjí část své činnosti spolek Jokes and Games a nezisková organizace Dětský klíč. V přízemí se nachází prodejny.

„Noví vlastníci jsou připraveni současné aktivity v budově zčásti ponechat. Organizaci Dětský klíč i spolku Jokes and Games jsme připraveni pomoci s náhradními prostorami, pokud by tam zůstat nemohli,“ dodal starosta Šumperku. Podle něhj by minipivovar mohl pomoci k rozvoji celého historického centra města.

Pokud by si město budovu na náměstí Míru ponechalo, muselo by do ní investovat.

„Je to velká stavba a náklady na rekonstrukci by byly vysoké,“ řekla Hana Répalová, vedoucí odboru majetkoprávního Městského úřadu Šumperk.

Těžba v lese napadeném kůrovcem. Ilustrační foto
Kůrovec v rezervaci, kácení povoleno. S podmínkami

Popularita minipivovarů roste

Popularita malých a restauračních pivovarů v Česku roste. V letošním roce jejich počet překročil čtyři stovky. Na Šumpersku a Jesenicku existují v Jeseníku, Ostružné, Branné, Velkých Losinách, Sobotíně, Vikýřovicích a Zábřehu. Vůbec první minipivovar v Jeseníkách, který fungoval od roku 2009 v Loučné nad Desnou, jeho provozovatel před časem uzavřel.

Trendem je v současnosti výroba svrchně kvašených piv typu ale. Několik desítek minipivovarů nechává vyzrávat piva v sudech po jiném alkoholu, například koňaku. Objevují se také kyselá piva zvaná sour beer.

„Malé pivovary úspěšně rostou, vzrůstá jejich tržní síla, byť se jedná o malý segment. Především vzrůstá jejich vlivová síla na trhu, protože spotřebitelé chtějí ochutnávat jiná piva,“ uvedl letos v červnu Jan Boháč z Generálního ředitelství cel.

Helena Vondráčková a Martin Michal
Trestní oznámení Vondráčkové smetli ze stolu. Skončí tím kauza?