Šestačtyřicetiletý publicista se narodil a stále žije v Zábřehu.  K novinařině přičichnul v roce 1993, od roku 2002 působí v Českém rozhlase Olomouc.

Jeho záběr je poměrně široký. „Kromě publicistiky se věnuji dokumentární tvorbě. Napsal jsem několik rozhlasových her, tvořím také písňové texty, vyšlo mi několik knih, fotografuji a zpívám hraji na kytaru v bluesrockové v kapele," vyjmenoval sympatický Zábřežan.

A právě jeho nová publikace Povídánky od nitěných knoflíků s vlastními fotografiemi  vydalo minulý týden olomoucké nakladatelství Poznání. „Povídánky se vracejí do doby, kdy se v horských chalupách na Zábřežsku scházeli sousedé při tradiční zimní obživě – obšívání knoflíků," vysvětluje název knihy její autor.

Říká, že on sám atmosféru sousedských besed nezažil, ale jeho maminka, která pochází z Crhova, si na ně ještě vzpomíná. „Probírali se tehdy nejen běžné životní starosti, ale vyprávěly se i nejrůznější příběhy a pověsti. Ty většinou měly reálný základ. Lidé si je ale často přikrášlovali," dodal Miroslav Kobza.

Stejně tak i většina  jeho příběhů v nové publikaci má reálný základ. Jejich hrdinové jsou historické osobnosti, které se vážou k Zábřežsku. „Děj jsem si tak trochu dopracoval podle své fantazie, podobně jako kdysi jejich vypravěči," přiznává s úsměvem.

A jak vznikl nápad na povídánky? „Náš režisér Michal Bureš v olomouckém rozhlasu někdy před osmi, devíti lety za mnou přišel a požádal mě, abych napsal nějaké krátké povídačky na Vánoce. V té době jsem právě studoval domácí řemesla na Zábřežsku. Hodně se mluvilo o obšívání nitěných knoflíků, o tom, že se u toho scházela celá rodina a povídaly se nejrůznější příběhy. Napadlo mne, že by se toto téma dalo využít," vzpomíná publicista na impuls, ze kterého se zrodila kniha.

Tehdy napsal osm příběhů, které Český rozhlas natočil a odvysílal s poměrně slušným ohlasem. „Pak jsem začal potkávat lidi, kteří se mě ptali, kdy ty povídačky vydám knižně. Nejdříve jsem o tom ani neuvažoval a pak jsem si řekl, že je to škoda, kdyby ty lehce nostalgické příběhy zapadly.  Došel jsem k názoru, že v poslední době schází odpočinkové čtení s úsměvem na rtech," vypráví Mirek Kobza.

Příběhy přepracoval, protože scénář pro rozhlas se píše trochu jinak než kniha, a k osmičce příběhů dotvořil dalších sedm. Oslovil nakladatelství Poznání, které se rozhodlo publikaci vydat.

„Přemýšlel jsem o tom, jak ten žánr nazvat. Ona to totiž není pohádka, pověst, vlastně ani příběh. Nakonec jsem zvolil termín povídánky," prozradil autor.

Dodal, že kniha se dá koupit v knihkupectví Patka v Zábřehu, o dalších prodejních místech ještě jedná. Za těch pár dnů, co jsou povídánky na světě, má příznivé ohlasy od dětí až po dospělé čtenáře.

„Publikace je i vlastně takové moje vyznání zdejší krajině, protože já mám Zábřežsko moc rád a vždycky říkám, že zdejší krajina má svou poetiku a doufám, že se mi trochu té poetiky podařilo do knihy dostat," dodává Mirek Kobza.