„Demontáž altánu bude trvat maximálně dva týdny," uvedla mluvčí šumperké radnice Olga Hajduková.

Na trosky, které z drobné stavby z poloviny 20. století, se řada lidí dívá s nostalgií. „Je to smutný pohled, ještě pamatuji, že jsme se v altánu hrály jako děti a pak i naše děti. K parku ta stavba nějak už patřila a přišlo by i levněji jí opravit," řekla Jana Musilová, která nedaleko městského sadu bydlí.

Rozsáhlá revitalizace Smetanových sadů začala v roce 2012 a skončí za dva roky. K obměně zeleně radnice přistoupila poté, kdy se ukázalo, že řada starých stromů je nemocných a při nárazech větru by mohly spadnout. Nově vysazeny budou vzrostlejší dřeviny, podobně se před lety postupovalo při obnově aleje v ulici 17. listopadu.

Za své vzal také prstenec stromů kolem hudebního pavilonu, jehož pozůstatky brzy zmizí. Nový pavilon bude postaven podle návrhu architekta Jiřího Valerta. Drobná stavba by měla připomínat lasturu.

Právě demolice původního altánu znamenala pro zastupitele jedno z nejkontrover­znějších témat za uplynulé roky, nespokojena s bouráním byla i řada občanů. Radnice obdržela petici za zachování současné podoby pavilonu, ani ta ale většinu zastupitelů neobměkčila.

Velká obnova Smetanových sadů zahrnuje kromě výsadby nové zeleně i nové cesty i opravu původních pěšin, obměnil se také mobiliář, osvětlení a nově má veřejnost k dispozici toaletu. Poslední větší úpravy před současnou revitalizací se ve Smetanových sadech prováděly v roce 1979.